A NASA szerint legalább 300 millió lakható bolygó lehet a galaxisban

Rengeteg ember hiszi azt őszintén, hogy van élet rajtunk kívül is a világűrben. Ezt a hitet masszívan erősíti a rengeteg könyv és film, amely különböző idegen civilizációkról szól. A tudomány mindenesetre biztosan nem volt képes még ezt megerősíteni eddig, de jelek azért mindig vannak és voltak. Az elmúlt időszakban ezek a témák ismét jobban erőre kaptak, például azután, hogy Elon Musk egy marsi, emberlakta kolónia létrehozását is megálmodta már.

300 millió lakható bolygó

Most pedig újabb megerősítést kaphattak azok, akik erősen hisznek a földön kívüli életben. Az Astronomical Journal nevű csillagászati magazinban jelent meg egy elemzés a Földön kívüli lakható bolygók lehetőségeiről. A tanulmány azon a 9 éves küldetésen alapul, amely 2018-ban fejeződött be. Ekkor ugyanis a NASA Kepler űrteleszkópjából elfogyott az üzemanyag. A kilenc év alatt azonban több mint 300 millió olyan bolygót volt képes azonosítani a Tejúton. Ezek azok, amelyek potenciálisan alkalmasak lehetnek az életre.

Exobolygó
Forrás: phys.org

A küldetés fő célja pontosan ez volt amúgy is, exobolygókat szerettek volna találni. Az exobolygó olyan bolygó, amely a Naprendszerünkön kívül kering egy másik csillag körül. Ráadásul nem szimplán exobolygókat, hanem olyanokat, amelyek hasonló távolságra keringenek csillagjuk körül, mint Földünk a Nap körül. A most megjelent elemzés azt fejtegeti, hogy ennek a bődületesen hatalmas számnak valójában mekkora része lehet tényleg lakható bolygó. A konzervatívabbnak nevezhető becslések szerint legalább 150 millió bolygón lehet ezek közül víz is. Optimista kutatók 220 millió körüli teszik ezt a számot.

A vizsgálat során a csillagtól mért távolság mellett az is feltétel volt, hogy a Napéhoz hasonló hőmérsékletű legyen a csillag és az is, hogy mekkora energiamennyiséget kap az érintett bolygó. A kutatás vezetője, Steve Bryson szerint a mostani megállapítás igen komoly előrelépés, hiszen már Kepler is megmondta, hogy a sok milliárd bolygó jelentős része lakható lehet.

És ezeknek a bolygóknak a felkeresése mennyire lehet valóságos?

Ez már azért nehezebb kérdés, de a jelenlegi számítások szerint legalább négy olyan exobolygó lehet a hatalmas számban, amely közel lehet. Közel, csillagászati mértékkel. Négy olyan bolygó van, amely a Földtől 20-30 fényév távolságon belül lehet ezek közül, azaz ép ésszel el bírjuk képzelni az odavezető utat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük