Jeff Bezos az űrkutatás területén is komoly sikerekre számíthat

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jeff Bezos és az űrkutatás

Jeff Bezos nevét alapvetően nem az űrkutatás kapcsán ismerjük. Az Amazon vezérigazgatója az egyik legbefolyásosabb embernek számít az üzleti életben a világon (és az egyik leggazdagabb is). Egy ideje megfigyelhető, hogy a nagy üzletemberek a magáncélú űrutazások, az űrkutatás fejlesztése felé fordultak. Ezzel kapcsolatban láthattunk néhány igen jó kezdeményezést. Jeff Bezos esetében azonban az űrkutatás nem egy új cél. A világűrbe való utazással foglalkozó cégét, a Blue Origint már 2000-ben megalapította, valóra váltva gyermekkori álmát. Ha lehet hinni a történelemkönyveknek, akkor Bezos már 18 évesen hatalmas űrbeli szállodákról és űrbeli turizmusról álmodott.

Az álom egyre közelebb a megvalósuláshoz

És ehhez egyre közelebb kerül, két hete kedden a cég New Shepard névre hallgató siklója sikeresen szállt fel és szállt le Nyugat-Texasban, most már tizenharmadik alkalommal. Nem teljesen ismert, hogy még hány tesztre lesz szükség, mielőtt emberekkel is tesztelni fogják, de eddig 13 sikeres kísérletről beszélhetünk. Ha minden beválik, akkor a nem is olyan távoli jövőben a New Shepard 100 kilométeres magasságban, az űr “kezdetén” fog majd embereket szállítani. Így ezek az utasok majd megtapasztalhatják hosszabb időszakon át a súlytalanság érzését. És az Amazon vezetőjének ez a cél bármit megér. Alig három éve 1 milliárd dollárnyi Amazon-részvényt adott el, hogy tovább finanszírozhassa a Blue Origin kutatásait és fejlesztéseit.

A NASA és a Blue Origin közös munkája

A mostani teszt eredménye egyértelműen azt mutatja, hogy megérte a befektetett összeg – egyrészt a New Shepard bőven vetélytársa lett például az Elon Musk nevével fémjelzett SpaceX-nek. Másrészt elképzelhető, hogy a közeljövőben már tényleg használható lesz emberek által. Ez pedig csak gyorsítani fogja a fejlesztéseket ezen a területen. Nem csoda, hogy a mostani tesztben és a New Shepard teljes fejlesztésében is partnerség van az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és a Blue Origin között. A két héttel ezelőtti kísérletnél is voltak olyan szenzorok a New Sheparden, amelyet a NASA tesztel egy jövőbeni rendszeres holdutazás elindítása érdekében.

Jeff Bezos és a sikló
Forrás: wired.com

És itt nem csak jószándékú segítségről van szó, a kiszivárgott információk szerint a NASA másfél millió dollárt fizetett azért, hogy legalább két tesztutazás során fent lehessenek a rendszerei a New Shepardon. És bár most nem voltak emberek a siklón, azért nem volt teljesen üres. Rengeteg NASA kísérleti berendezést és magáncégek kísérleti szállítmányait vitte a fedéleztén. A kísérleti berendezések között volt egy olyan is, amellyel a NASA mintákat akarna gyűjteni egy aszteroida felszínéről egy kinyíló karral a súlytalanság állapotában. Pont ezért jött kapóra a New Shepard sokaknak, hiszen végre itt egy lehetőség, amikor nem csak 15-20 másodpercig lehet valamit tesztelni súlytalansági helyzetben, hanem ennél jóval tovább.

A konkluzió

És ha tényleg beindul élesben a Blue Origin siklója, akkor jön el a profitgenerálás része. Hiszen akkor a kutatóktól, űrturistáktól már pénzt is lehet kérni az utazásokért és így egy nulla bevétellel bíró cég pillanatok alatt sok millió dolláros üzletté válhat. De ehhez van még tennivaló, hiszen például a Virgin Atlantic siklója már két pilótát is tud szállítani. Úgyhogy a versenyhelyzet adott, meglátjuk ki nyeri a versenyt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.