32 000 dollárig zuhant a BTC, Donald Trumpot okolják az áresésért

A ma hajnali órákban bezuhant a bitcoin árfolyama. A kriptoközösség most az okokat keresi. Egyesek Donald Trump volt amerikai elnök tegnapi megnyilvánulását okolják a kriptopénz árfolyamának esése miatt. Trump az amerikai szabályozókat arra kérte, hogy mihamarabb tegyenek valamit a bitcoin ellenőrzésére.

Trumpot a kriptovalutákról és az amerikai tőzsdéről faggatta a Fox Business Network, amikor a volt elnök kijelentette:

“A bitcoin egyszerűen átverésnek tűnik. Nem szeretem, mert ez egy másik valuta, amely a dollárral versenyez.”

Trump megismételte: “Az én véleményem az, hogy a világ valutájának a dollárnak kell lennie, és nem hiszem, hogy a világon bitcoinnak kellene léteznie.” Majd hozzátette, hogy véleménye szerint rendkívül szigorúan szabályozni kellene a kriptovalutát.

A volt elnök a közösségi médiaóriás Facebook tulajdonában lévő kriptopénzt, a volt Librát, új nevén Diemet is kiemelte. Trump szerint a Facebook virtuális valutájának kevés tekintélye és megbízhatósága lesz. “Ha a Facebook és más vállalatok bankká akarnak válni, akkor új banki alapítólevelet kell kérniük, és minden banki szabályozásnak alá kell vetniük magukat, akárcsak a többi banknak, mind a nemzeti, mind a nemzetközi bankoknak.”

Trump kijelentette: “[A dollár] messze a legdominánsabb valuta bárhol a világon, és ez mindig is így marad. Úgy hívják, hogy az Egyesült Államok dollárja”.

Úgy tűnt, hogy Trump megjegyzései a bitcoin árfolyam csökkenését idézték elő, mivel a kriptopénz ára az interjút követő egy órában több mint 1,3%-kal (36 472 dollárról 35 973 dollárra) esett, majd a ma hajnali órákban egészen 32494 dollárig zuhant.

Mások szerint Trump beszólásának ekkora hatása azért nincs a kriptoökoszisztémára, feltételezhetően az intézményi befektetők állhatnak az áresés mögött. A CoinShares elemző cég legfrissebb jelentésében meglebegtette, hogy az intézményi befektetők folyamatosan csökkentik a BTC kitettséget, a múlt héten pedig rekordösszegű, 141 millió dolláros kiáramlás történt a BTC befektetési termékekből.

Az adatok a májusi drámai kriptopiaci összeomlás közepette bekövetkezett heves intézményi eladásokat követik. A CoinShares szerint a BTC-termékek kereskedési volumene is meredeken csökkent, június első hetében a májusi heti átlaghoz képest 62%-kal esett vissza a kereskedési aktivitás.

Harmadik okként többen a bitcoin bányászok eladását hozták fel. A bányászok körében erős eladást tapasztaltak az elemzők, mivel több mint 5000 BTC-től szabadultak meg az elmúlt héten, ami szintén hozzájárulhatott az árfolyam zuhanásához. A cikk írásának idején valamelyest nőtt a bitcoin értéke, jelenleg 32923 dolláron keresnek a kriptovalutával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük