A Biden-adminisztráció a kriptovaluták után ered: az adóhatóság plusz forrást kap a kriptotranzakciók nyomon követésére

Joe Biden elnök további forrásokat biztosít az Internal Revenue Service (IRS), azaz az amerikai adóhatóság számára a kriptopiac kezelésére, és azt szeretné, ha a hatóság néhány már meglévő szabványt alkalmazna a kriptotőzsdékre vonatkozóan.

A pénzügyminisztérium közzétett egy jelentést, amelyben részletesen ismerteti az adómegfelelési intézkedéseket, melyek célja az adórés megszüntetése, amely a kormánynak fizetendő és a ténylegesen befizetett adók közötti különbség. A javasolt intézkedések egy része a kriptopénzre irányul, többek között előírják, hogy a kriptotőzsdéknek jelenteniük kell a bruttó bevételeket és vásárlásokat.

A jelentés a virtuális valutákat a következőkkel illeti: “jelentős aggodalomra ad okot adóelkerülés szempontjából.” Külön kiemelik azt is, hogy a kriptopiac tavaly 2 billió dollárra nőtt. A dokumentum pontosította, hogy a kriptopénzek felhasználásával általában nehéz felderíteni az illegális tevékenységet, beleértve az adóelkerülést is, és ez a teher nem fog megszűnni, ha nem cselekednek.

Az emberek elkerülik az adófizetést

A jelentés szerint a jövedelmek elrejtésének egyre több módja van, ami arra ösztönzi az embereket, hogy ne tartsák be a szabályokat. Nemcsak a hagyományos módszereket emelte ki, például az offshore számlák használatát, hanem az adóköteles vagyon kriptovalutákba történő áthelyezését is.

Ezért az elnök további forrásokat ad az IRS számára a kriptovaluták nyomon követésére, valamint egy új jelentési rendszer használatára kéri a hivatalt, amely a kriptotőzsdékre és a letétkezelőkre is kiterjed. A javaslat szerint a kriptovalutát elfogadó vállalkozásoknak a 10 000 dollárnál nagyobb tranzakciókat jelenteniük kell – ez a szabvány már létezik egyébként a készpénzes tranzakciókra.

“Annak ellenére, hogy a kriptopénz tranzakciók ma még viszonylag kis részét teszik ki az üzleti jövedelemnek, a kriptopénz ügyletek jelentősége valószínűleg növekedni fog a következő évtizedben” – áll a jelentésben.

Az ilyen tranzakciók átláthatóságának növelése érdekében a bankok egy jelentési keretrendszer révén további információkat fognak szolgáltatni az IRS-nek a pénzügyi számlákról adózási célokra, beleértve a kriptotranzakciókkal kapcsolatos információkat is. A javaslat célja az, hogy ez az új rendszer már 2023-ban hatályba lépjen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük