325 ezer dollárral támogatja az Emberi Jogi Alapítvány a Bitcoin fejlesztőit

A 325 dollárnyi bitcoint elsősorban a cenzúra-rezisztencia, nyílt forráskódú letétkezelő megoldások, a Bitcoin Core és a chaumi e-cash rendszer fejlesztésére, valamint oktatásra kapják a szereplők.

Az összeg közel harmada, 100 ezer dollár, a BTCPayServer nyílt forráskódú BTC fizetési processzor fejlesztőihez kerül. A szabadon letölthető szoftverük segítségével relatíve jó személyes adatbiztonság mellett kapunk egy olyan bitcoin fizetésfeldolgozót, amit közvetítő felek nem tudnak cenzúrázni.

50 000 dollár kerül fejenként Jon Atak és Josh Kitman fejlesztőkhöz. Atak a Bitcoin kódbázisának folytonos ellenőrzésénél és javításánál aktív, míg Kitman a Fedimint nevű chaumi elektronikus pénz megoldáson dolgozik.

25 000 dollár adományt kap Keith a Seed Signer offline Bitcoin hardvertárca megálmodója.

Leigh Cuen, a Coindesk szerkesztője szintén 25 ezer dollárban részesül, aki bitcoin adományozási útmutatót szerkeszt nonprofit vállalkozásoknak. Az útmutató végigvezeti a nem kormányzati szervezeteket (NGO-kat), állami intézményeket és aktivistákat azon, hogyan fogadjanak el adományokat bitcoinban, és a jövő hónapban jelenik meg a Bitcoin Policy Institute-tal együttműködve.

Az egyéni fejlesztőkön túl a Robosats, egy nyílt forráskódú peer-to-peer (P2P) Lightning váltó is kap 25 000 dollárt a fejlesztés folytatására, többnyelvű támogatás nyújtására és a termékhez tartozó útmutatók kidolgozására.

Továbbá a Novaja Gazeta, egy független orosz hírportál, amely az orosz politikáról és társadalomról szóló oknyomozó riportokra összpontosít, szintén 25 000 dolláros támogatást kap. A finanszírozás lehetővé teszi, hogy a csatorna feltárja a kriptopénz és az emberi jogok kapcsolatát az ukrajnai orosz invázió kapcsán.

Végül a Vinteum Initiative, egy nonprofit bitcoin-kutató és -fejlesztő központ kapja az utolsó 25 000 dollárt a brazíliai Bitcoin-fejlesztők támogatására, amit különféle oktatási szemináriumokra és ösztöndíjprogramokra fordíthatnak.