3,6 milliárd dollárnyi bitcoin tűnt el egy kriptotőzsde alapítóival együtt

Ameer és Raees Cajee, az Africrypt platform mögött álló két testvér eltűnt a befektetők pénzéből vásárolt 3,6 milliárd dollárnyi BTC-vel együtt.

Két dél-afrikai férfi, Ameer és Raees Cajee a hírek szerint eltűnt, 3,6 milliárd dollár értékű bitcoinnal együtt. Az eset Afrika eddigi egyik legnagyobb kriptovalutával kapcsolatos incidense. A teljes összeg, amit a hatóságok szerint elloptak 69 000 BTC.

A két testvér volt az Africrypt nevű platform létrehozója, amely az év elején már elég gyanússá vált. A befektetők egy ügyvédi irodát bíztak meg az ügy kivizsgálásával, miután Ameer Cajee azt mondta, hogy a cég áprilisban kibertámadás áldozata lett. Akkoriban a cég több mint 4 milliárd dollár értékű bitcoint tartott.

Bitcoin mixerek használatával kiutalták az eszközöket

A platform alapítói arra kérték a befektetőket, hogy a hackertámadást semmiképp se jelentsék a hatóságoknak, ami tovább növelte a felhasználók aggodalmát. Állítólagos magyarázat erre az volt, hogy a rendőrségi beavatkozás lelassítaná a pénzek visszaszerzésének folyamatát. Nem sokkal később azonban a befektetők felbérelték a Hanekom Attorneys ügyvédi irodát, hogy kivizsgáltassák az esetet.

A cég alkalmazottai állítólag hét nappal a hackertámadás részleteinek felfedése előtt elvesztették a hozzáférést a back-end platformokhoz. A rendőrségen jelentették az ügyet, amely kapcsolatba lépett több kriptotőzsdével, hogy megtudja az Africrypt-ről nem-e máshova kerültek a kriptoeszközök.

A bitcoinokat bitcoin mixerek használatával küldték el a platformról, így a hatóság nem tudta azok útját nyomon követni. A cég honlapja ma már elérhetetlen.

A Cajee testvérek 2019-ben indították el az Africryptet, jó hozamot ígérve a befektetőknek a pénzükért.

Az átverések és csalások miatt sokan szabályozást sürgetnek

A kriptopénzpiac, bár sokat tett az átverések visszaszorítása érdekében, még mindig gyakran fordulnak elő hasonló incidensek. A tőzsdék együttműködnek annak érdekében, hogy a hackerek és csalók ne tudják likvidálni a pénzüket, de sokszor ezzel sem lehet kivédeni a kriptovaluták végleges elvesztését.

A Chainalysis a 2021-es kriptobűnözésről szóló jelentésében megjegyezte, hogy az illegális tevékenységek száma 2019 óta jelentősen csökkent, de továbbra is komoly probléma.

Sokan kérik a kormányokat arra, hogy minél hamarabb kriptoszabályozást hozzanak létre, és jobb felügyeleti intézkedéseket helyezzenek kilátásba a piacon. De mivel egy új eszközosztályról van szó, nehéz számukra egy mindenre kiterjedő megoldást találni. Ráadásul a piac decentralizált jellege nehéz diónak bizonyul.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük