Elnémult az egyik vezető török kriptotőzsde, Thaiföldre lécelt a CEO

Több százezer török felhasználó képtelen hozzáférni a kriptovaluta letétjéhez Törökország vezető váltóján, a Thodexen, miután az egy hirtelen szerdai lépéssel felfüggesztette a kereskedést és a lehívást. Szakértők és a török rendőrség nem zárják ki egy esetleges exit átverés esélyét sem.

A Thodex csütörtökön rakott ki egy közleményt az oldalára azt írva, hogy legalább 4-5 napra felfüggeszti a kereskedést.

“A szolgáltatások zárva tartanak körülbelül 5 munkanapig ameddig a részesedés transzfer eltart, de a felhasználóknak nem kell aggódniuk a befektetéseik miatt,” áll a közleményben. A bejelentést egy hat órás “betervezett karbantartási munkálat” előzte meg.

Mindenesetre a közel 400,000 regisztrált felhasználóval rendelkező Thodex kereskedők nem vették jó néven az abrupt leállást és a Twitteren sokuk már átverést kiált.

A hivatalos Thodex magyarázat hozzáteszi, hogy “globálisan elismert bankok és alapok, melyeket nem lehet megnevezni a megállapodás befejeztéig, kívánnak a cégünkbe fektetni és régóta partnerséget ajánlanak. Emiatt kell a tranzakciókat felfüggesztenünk és az akvizíciót befejezni.”

A török rendőrség ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a Thodex CEO-ja Faruk Fatih Özer (képen) még kedden elhagyta az országot és Isztambulból Thaiföldre repült kétmilliárd dollár értékű kriptovalutával. Ezentúl az összes közösségi médiacsatornáját törölte, így erős gyanú, hogy a Thodex felhasználók csalás áldozatai lesznek.

A török biztonsági erők mindenesetre a gyanús események után azonnal elkezdték kivizsgálni az ügyet. Az isztambuli biztonsági főigazgatóság kiberbűnözés elleni egysége átkutatta a tőzsde irodáját, amely a város ázsiai oldalán, Kadiköy kerületben található, illetve egy ügyvéd rendőrségi feljelentést tett súlyos csalás vádjával Fatih Özer ellen.

2 millió kutyacoinos airdrop

A tőzsde felhasználóinak száma az elmúlt hetekben óriásit emelkedett miután a tőzsde bejelentette, 2 millió dogecoint (DOGE) fog szétosztani a felhasználói között. Források szerint nem ez volt az első ilyen airdrop a Thodexnál, korábban luxusautókat és más érméket is kisorsolt a felhasználói között.

A thodex kereskedési volumene a CoinMarketCap adatai szerint múlt hét pénteken elérte az 1.2 milliárd dollárt. A 400,000 regisztrált felhasználóból 391,000 user aktívan kereskedett a platformon. Kedden, az utolsó kereskedési napon 538 millió dolláros kereskedésu volumen ment keresztül a Thodexen.

Nem a te kulcsod, nem a te kriptód

Nem győzzük kihangsúlyozni: amennyiben nem kereskedik napi szinten, akkor ne tartson nagy összeget centralizált kriptovaluta váltókon, hanem utalja ki egy hidegtárcára vagy egy szoftvertárcára, a lényeg hogy olyan walletbe, ahol 100% kontrollal rendelkezik a vagyona fölött. Ehhez a tárcához tartozó privát kulcs megléte szükséges.

A centralizált tőzsdék, legyen az Binance, Crypto.com, Thodex NEM biztosítanak privát kulcsot a felhasználóiknak, magyarán a regisztráltak kénytelenek VAKON megbízni az üzemeltetőkben.