3800 kriptobányászatra használt PlayStation-t foglaltak le Ukrajnában

Az ukrán hatóságok komolyan veszik az országban az illegális kriptopénz bányászat felszámolását. A közelmúltban csaptak le az ország állítólagos legnagyobb bányászfarmjára, aminek keretében 3800 darab PlayStation 4-est foglaltak le.

Ugyan direkt a hatóságok nem közölték mire használták a konzolokat, de elég csak az ukrán rendőrség által kiadott fenti fotóra pillantani. A rajokba kapcsolt PlayStation kifejezetten erős bányászrigként is funkcionálhat, sok más mellett. Vegyük például azt a korábbi hírt, mikor az amerikai légierő 2200 darab PlayStation 3-ast kötött össze és futtatta szuperszámítógépként.

A japán eredetű konzolokat nem először hasznosítanák bányászként, de arra is volt már példa, hogy a Game Boyokat és Raspberry Pi-ket kapcsoltak össze altcoin bányászat céljából.

Folytatódik a hatósági keménykedés Ukrajnában

Mint írtuk, az ukránok komolyan veszik az illegális, áramlopó bányászati tevékenységek felszámolását, amire újabb eset, hogy az északi Csernyihiv oblasztban ismeretlen elkövetők engedély nélkül csapolták egy elektromos alállomásról az áramot és vezették közvetlenül a bányászfarmjukra.

Ott a hatóságok összesen 150 ASIC-ot foglaltak le. A hatóságok akkor hozzátették, hogy az alállomás a Nyizsni város mentőszolgálatának, a közműtársaságoknak és a város számos egyéb alapvető szolgáltatásának osztotta el az áramot és ezért potenciálisan fennállt a veszély, hogy azok áram nélkül maradnak.

Az illegális kriptovaluta-bánya tulajdonosai megpróbálták elrejteni a lopást az áramszolgáltató elől azzal, hogy speciális berendezéseket telepítettek az alacsonyabb mérőóra adatok mutatásához. A razziát egy még komolyabb előzött meg, amikor 350 ASIC bitcoin bányászt foglaltak le.

Az ukrán kormány, mialatt sorra üt rajt az illegális bányászokon, több projektet is indított a bányászoknak. Az egyik, hogy az országban található atomerőművek mellé bányászfarmokat telepít. A becslések szerint mintegy 2-3 gigawattórányi kapacitást tudnának így hasznosítani a bányászok, de a tisztviselők beérnék ha már 250MW – 500MW többletkapacitást értékesíteni tudnának digitális eszköz bányászat célból.

Fontos megemlíteni, hogy az ország egyelőre nem rendelkezik kiforrott regulációval a kriptovaluta bányászatra és amíg ezt nem fixálják a törvényhozók, hiába várják az adatközpontok kifehérítését vagy a nemzetközi nagy bányászok becsábítását. Tervek ugyan vannak egy egységes szabályozásra, de egyelőre e téren 2020 óta nem történt előrelépés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük