Hogyan futtass Bitcoin Lightning node-ot egy Raspberry Pi-n

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Bitcoin Lightning azzal azt ígérettel indult, hogy segíti a Bitcoin hatékonyabb fizetési hálózattá válását. Lightning Network pedig jó úton halad, hogy ígéretét teljesítse. Idén ugyanis az adoptációja igencsak felgyorsult, és használata is egyre könnyebbé vált.

Június 14-én a Lightning hálózatában lévő Bitcoin mennyisége átlépte az 1 500-at, mely értéke több mint 60 millió dollár. És ma már több mint 12 000 aktív node van a hálózaton, melyeket 50 300 csatorna köti össze.

Ahhoz, hogy megértsük a működését, képzeljük el, hogy egy deszkán 12 000 gombostű van, amelyeket 50 300 összekötő és egymást átfedő vezeték kapcsol össze. És ezek a vezetékek információt küldenek egymásnak, lehetővé téve a pénz áramlását a gombostűk között.

A növekedés ellenére sok az olyan érdeklődő, akik kipróbálnák a Lightning hálózatot, de nem tudják, hol kezdjék.

Ha érdekel a Lightning Network hálózat működése, akkor az alábbiakban bemutatjuk neked, hogyan állíthatod be saját node-odat csupán egy Raspberry Pi használatával – és az indulás után hogyan költheted a pénzedet a Lightning használatával.

Bitcoin Lightning node beállítása

A Bitcoin hálózatához való hozzáféréshez és a Lightning csatorna létrehozásához saját csomópontot kell futtatnod. Ha a node-ot a számítógépen futtatod, akkor egyszerűen letöltheted a Bitcoin Core alkalmazást Windows, Mac vagy Linux rendszerhez. De ha azt szeretnéd, hogy egy külön kis gépezeten fusson, akkor használhatsz egy Raspberry Pi-t is.

A Raspberry Pi-n lévő node futtatása ugyanúgy működik, mint egy nagyobb számítógépen. Az egyetlen különbség az, hogy speciális szoftverre van szükség. Ezt te is beprogramozhatod, vagy használhatod az egyik Raspberry Pi-központú Bitcoin node szoftver klienst, amely saját Bitcoin Core implementációkat kínál.

Néhány Raspberry Pi node, mint például a myNode és a RaspiBlitz, a szolgáltatások és testreszabási lehetőségek széles skáláját kínálja. Az Umbrel viszont korlátozott, ellenőrzött környezetet biztosít, amelyet egy kezdő felhasználó sokkal könnyebben beállíthat. Ezért választottuk ehhez az útmutatóhoz egy Umbrel node konfigurálását.

Az Umbrel szerint a node elindításához először körülbelül 240 dollár értékű alkatrészre lesz szükséged: egy Raspberry pi 4-re, 1 TB-os SSD-re, SSD csatlakozóhoz, 16 GB-os vagy nagyobb microSD-kártyára, egy Ethernet kábelre és áramforrásra.

A szoftver betöltése

Miután beszerezted az eszközöket és kábeleket, csatlakoztasd a Raspberry Pi-t az SSD-hez és a routerhez, majd készen is áll a szoftver letöltésére.

Először le kell töltened a Balena Etchert – egy nyílt forráskódú programot az adatok SD-kártyákhoz történő hozzáadásához -, és csatlakoztatnod kell a micro SD-kártyát a laptophoz. Ezután le kell töltened az Umbrel szoftvert a weboldaláról. Kövesd az Etcher alkalmazás utasításait, hogy az Umbrel szoftvert feltegye az SD-kártyára. Miután ez megtörtént, átteheted az SD-kártyát a Raspberry Pi-be.

Amikor az Umbrel eszköz betöltődik, csatlakozhatsz hozzá a számítógépedről, ha beírod az Umbrel.local szöveget az internet böngésző URL-sávjába. (Ha nem jelenik meg, akkor az Angry IP Scanner segítségével meg kell találnod a node-od IP-címét.)

Egy útmutató végig vezet a Bitcoin tárca beállításának folyamatán. Győződj meg róla, hogy felírtad és elmentetted a jelszavakat egy biztonságos helyre. Miután ez megtörtént, látnod kell az Umbrel dashboard-ját.

Most le kell tölteni a blokkláncot. A Bitcoin blokklánc letöltése néhány napig is eltart, melynek folyamatát a dashboard-on figyelheted. Miután a blokklánc adatai letöltődtek, érdemes kis mennyiségű Bitcoint átutalnod a node-on lévő tárcádba. Mivel csatlakozik az internethez, forró tárcáról van szó – így kissé kockázatosabb a használata. Így tényleg csak a minimális összeget tedd át rá. Ez majd lehetővé teszi, hogy a node-ról származó Bitcoint otthon a telefonodról elkölthesd.

Lightning csatorna nyitása

Ezen a ponton a node-od már csatlakozik a Lightning hálózathoz, mivel az Umbrel beállít egyet a háttérben. De ahhoz, hogy pénzt küldhess rajta, nyitnod kell egy csatornát.

Ez magában foglal egy meghatározott típusú Bitcoin tranzakciót, amely hatékonyan közli a hálózattal, hogy csatornát nyitsz a hálózaton lévő másik felhasználóhoz.

Egy csatorna megnyitásához kattints a Lightning fülre, és válaszd a „Csatorna megnyitása” lehetőséget. Most meg kell találnod egy node Lightning címét, amelyhez csatlakozhatsz. Ezeket a Lightning explorer 1ML-n találhatod meg, mint például a Satoshi tárca címét is. Ezután meg kell adnod a Bitcoin mennyiségét, amelyet be akarsz tölteni a csatornádba.

Miután beállítottad a csatornát, ezen keresztül csatlakozol a hálózathoz. Ez azt jelenti, hogy akárki másnak küldhetsz satoshi-t a hálózaton, amennyiben van megfelelő útvonal a node-ok között.

Körülbelül 30 perc múlva a csatornád megnyílik, és a node-odból elkezdhetsz satoshi-t küldeni bárkinek a Lightning hálózaton keresztül.

A telefonod csatlakoztatása a Lightning node-hoz

Ez egy nagyon jó lehetőség, mert bárhol vagy a világon, mindenhol elköltheted Bitcoinodat a node-odról. Röviden: a Tor hálózaton keresztül csatlakozhatsz a node-odhoz, amely összezavarja a webes forgalmat, és ez lehetővé teszi a node – és ezáltal a csatornák és a fizetések – vezérlését telefonodról.

Ebben az útmutatóban a Zap-et fogjuk használni, de az Umbrel is rendelkezik Blue Wallet alkalmazással, amely ugyanazt a funkciót kínálja. A Zap egy Bitcoin Lightning tárca, amellyel csatlakozhatsz saját node-odhoz.

Miután letöltötted a Zap alkalmazást, az Umbrel dashboard-ján menj a „Csatlakozás a tárcához” fülre. Ezután válaszd a Zap-ot bármelyik mobiltelefon-platformhoz, amit használsz. Android esetében le kell töltened az Orbot-ot a telefonodra, amely lehetővé teszi a Zap számára, hogy VPN-en keresztül csatlakozzon.

Ezen az oldalon egy QR-kód is megjelenik. Csak annyit kell tenned, hogy beolvasod a QR-kódot a Zap alkalmazással, és csatlakozik a node-hoz. Miután csatlakoztattad, megmutatja az egyenleget a node-on.

Bitcoin költése a Lightning-on

Miután létrehoztál egy Bitcoin Lightning node-ot, és összekapcsoltad a telefonoddal, bárhol fizethetsz Bitcoinnal a Lightning hálózaton keresztül.

Nagyon egyszerű az egész folyamat. Ha valakinek fizetni akarsz satoshi-ban, akkor egy Lightning számlát kell generálnod a telefonodon vagy más eszközön. Ha a Zap alkalmazás segítségével beolvasod a számlát a telefonoddal, akkor egy megerősítő üzenet jelenik meg, amely ellenőrzi, hogy el akarod-e küldeni az összeget.

Amint ezt jóváhagyod, átküldi a satoshi-t a Lightning-on keresztül. Általában a fizetést néhány másodpercen belül visszaigazolják, és a díja általában csak pár satoshi, amely nem több 0,00035 dollárnál.

A Lightning hálózat általában jó a kis fizetések esetén, de lehetővé teszi a folyamatos mikrofizetések végrehajtását is. A mikrofizetések régóta technikai kihívást jelentenek mind a kriptovaluta világban, mind azon kívül, a Lightning erre is képes egy jó megoldást kínálni.

A fő hálózaton, ahol a tranzakciók gyakran hatalmas értékűek, a Lightning hálózat 60 millió dollárja nem tűnhet soknak. Viszont a Lightning-on, ahol a pénz nagy része node-ról node-ra apró részletekben mozog, igenis sokat jelent, ugyanis nagyban csökkenti a fő Bitcoin blokklánc hálózat terhelését. Emellett a felhasználók is nagyon alacsony költségek mellett tudnak egymásnak Bitcoint küldeni.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.