4 éves gyerekre csaptak le a brit rendőrök, mivel bombákról beszélt

Egy 4 éves muszlim kisfiúra csaptak le a brit rendőrök, a kormány pedig a szélsőségesek számára fenntartott Prevent programra küldte, miután az iskola utáni játszóklubban a népszerű Fortnite videojátékról beszélt. A nyugat-midlandi muzulmán kisfiú azt mondta az apjának, hogy „fegyverek és bombák vannak az ólban”, ezzel viszont csak a játékra utalt.

Egy 4 éves kisfiút a szélsőségeseknek felállított Prevent programra küldték, mivel a brit kormány szerint az édesapjának fegyverekről és bombákról beszélt, ami azt jelenti, hogy veszélyes lehet a brit társadalomra. A gyermek viszont csak a népszerű Fortnite videojátékkal játszott.

A Prevent-re hivatkozva a fiú édesanyja azt mondta, hogy a rendőrség 22.30-kor jelent meg a házuknál. Véleménye szerint akár le is tartóztathatták volna őket, a gyermeket pedig a szociális szolgálatok el is vihették volna, holott ők semmi rosszat nem tettek.

Több mint 2 ezer gyermeket köteleztek a programra

A programot már évek óta komoly kritikák érik, hiszen sokak szerint a Prevent diszkriminatív, megosztó, muszlimellenes, a valódi veszélyt viszont képtelen elhárítani. Az Observer által gyűjtök adatok azt mutatják, hogy 2016 és 2019 között 624 4 és 6 év közötti, illetve 1405 6 és 9 év közötti gyereket küldtek a hatóságok a “nevelő” programra.

A beutalások mértéke összefügg az állami szervek – ideértve az óvodákat és az iskolákat is – azon kötelezettségével, hogy jelentést kell, hogy tegyenek a radikalizálódással kapcsolatos aggályaikról, ami már önmagában félelmet váltott ki a rendszer tolakodó magatartása miatt. Hiába a kritikáknak, a kormány mégsem vizsgálja ki az eseteket és módosítja a vitatott programot.

A 4 éves gyermek beutalását követően hamar kiderült, hogy előző nap az unokatestvérével Fortnite-ot játszott és a játékban gyűjtött bombákat és fegyvereket, mint ahogyan azt a világon több mint 350 millió játékos is teszi. A délutáni játszóklub dolgozói minden információt elküldtek a hatóságok részére a kisfiúról, a játékban zajló beszélgetéseket is, amelyből egyértelműen kiderül, hogy a gyerek nem lett terrorista, csupán a videojátékkal játszott. A fiú anyja úgy véli, egy kisfiú fantáziája határtalan, a tanárok pedig jól ismerik a gyerekeket, a játékaikat és a szokásaikat. Majd hozzátette:

A Prevent rossz képet fest az iszlámról. Azok számára, akik valójában nem tudnak semmit az iszlámról és a muzulmánokról, csak elhiszik, amit a médiában hallanak, mindez nagyon negatív.”

Rosalind Comyn, a Liberty nevű szervezet kampánymenedzsere szerint: „Rendkívül aggasztó az, hogy több száz olyan gyereket, akik még a cipőfűzőjüket sem tudják maguk bekötni, potenciális bűnözőnek titulálnak.

További érdekes cikkeink:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük