Szólásszabadság utolsó bástyája is elesett az Egyesült Királyságban

 • 16
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Az Egyesült Királyság az első olyan nyugati nemzet, amely megtette az első lépést az internet cenzúrázása felé. Létrehoztak egy olyan szabályozást, amely korlátozza a szólásszabadság jogát. Boris Johnson miniszterelnök közzétette az erre vonatkozó szabályokat, melyek a felhasználókat védik, és pénzbírsággal vagy akár börtönbüntetéssel is büntetik az internetes vállalatokat, ha nem tudják megvédeni a felhasználóikat a ‘káros és illegális tartalmaktól’.

A szabályok kialakításánál arra hivatkoztak, hogy a gyermekek védelme a pedofilok ellen, és a kiszolgáltatott személyek internetes zaklatók elleni védelme érdekében hozták őket létre, ez azonban hatalmas terhet ró a kisvállalkozásokra. Ezzel együtt azonban megakadályozzák az olyan tartalmak közzétételét is, amelyek nem a jelenlegi politikai ideológiát képviselik.

Szólásszabadság

Ki őrzi az őrzőket?

Az internet új őrzője a Hírközlési Hivatal (más néven Ofcom) lesz. Ez a kormány által jóváhagyott testület, amely jelenleg már szabályozza a televíziót, a rádiót, a műsorszórást és még a postai szolgáltatásokat is. A csoportot számos alkalommal megvádolták már, hogy a nemzet számára ‘erkölcsi döntőbíróként jár el‘, és talán nem meglepő, hogy balra hajló álláspontot képvisel.

Matthew Lesh, az Adam Smith Intézet kutatásvezetője a Order-Order.com-nak ezt nyilatkozta:

Félreértés ne essék: a szólásszabadság veszélyben van. A kormány a nyugati világ legcenzúráltabb online rezsimét akarja létrehozni. Nem hagyhatjuk, hogy becsapjanak minket a véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatos közhelyekkel. Az Ofcom bürokratái fognak dönteni arról, hogy milyen tartalmakat jeleníthetünk meg és melyeket tiltják le. Rendkívül diszkréten fogják eldönteni, hogy kit célozzanak meg és mi a tiltott.

Ez katasztrófát fog eredményezni mindenkinek, aki másképp gondolkodik, mint ők – minden helyes, de népszerűtlen véleményt nem csak a Twitterati támadja meg, hanem a törvény is.”

Az Ofcom élére egy új vezetőt is állítottak, Dame Melanie Dawes-t. Dawes egész eddigi karriere alatt köztisztviselőként dolgozott, 2015 és 2019 között pedig Civil Service Gender and Diversity Bajnoka volt.

Szabályok a szólásszabadság ellen

Az Ofcom törlő és cenzúrázó hatalmai a következők:

 • Képes olyan iránymutatások kidolgozására, amelyek utasítják a tartalomszolgáltató cégeket ( pl. YouTube, Facebook stb.) a ‘felhasználó által generált tartalom‘ online cenzúrájának kezeléséről.
 • Szabályokat dolgozhat ki olyan tartalmakra vonatkozóan, melyek ‘nem illegálisak, de ártalmasak lehetnek’.
 • Hatáskörében áll az internetes szabályozás működésére vonatkozó szabályok meghozatala és adaptálása

A kormány nemcsak hogy felhatalmaz egy külső testületet az internet szabályozásának irányítására, hanem átadja a jogot annak eldöntésére is, hogy pontosan mi legyen cenzúrázva. Boris Johnson, akit korábban a szabadság élharcosának tekintettek a Brexithez való hozzáállása miatt, úgy tűnik, hogy átadta az irányítást egy olyan szervnek, aki büszke arra, hogy képes visszaszorítani a nem megfelelő vélemények kinyilvánítását. Ők fogják eldönteni, hogy ki beszélhet és mit oszthat meg az online térben.

A nemzet újságait egy magánszemélyekből és vállalatokból álló kis csoport birtokolja. Számos nagy televíziós és rádióállomás az Egyesült Királyság kormányának befolyása alatt áll. A könyvkiadó cégek félnek bármi olyat kiadni, ami ellentétes nézetet vall. Az egyesülési és a gyülekezési szabadságot a kormányzati szervek szigorúan szabályozzák. És most az utolsó olyan helyet is kontrollálni akarják, ahol a hasonló gondolkodású lelkek eszmecserét folytathatnak, tanulhatnak és teljes mértékben kifejezhetik magukat. És mindez nem is a kormány kezében lesz.

premik

Közel 10 éves IT tapasztalattal rendelkezek nagyvállalati fizetési rendszerek és fizetési megoldások fejlesztésében. A kriptók által képviselt érték mellett érdekel a mögöttes technológia is, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan épül egymásra a mainstream és a kriptovaluták világa.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.