44 000 dollárnál jár a bitcoin, az árat több tényező hajtja felfelé

A januári mélypont után a bitcoin az elmúlt napokban folyamatos emelkedést tudott árfolyamában produkálni. Nem is olyan régen 44 ezer dollár fölé emelkedett a kriptovaluta ára. A cikk írásakor ismét kicsivel a 44 ezres szint alatt kereskednek vele, de több olyan esemény is zajlik jelenleg, amelyek mindenképpen felfelé hajthatják az árfolyamot. Ezek egyike például az a hír, amely szerint az Európai Központi Bank (ECB) vezetője, Christine Lagarde az eurós kamatlábak emeléséről beszélt.

A bitcoin most már egyértelműen meghatározó tényező a pénzügyi piacokon

A piacok fél százalékos emelkedésre számítanak a kamatlábban az év vége előtt, amitől például a 10 éves olasz kötvények hozama 1,64%-ra nő. És nem is maradt Európában negatív hozamú kötvény. Ami azt jelenti, hogy egyre drágább lesz a kormányoknak fizetniük az adósságaikat. Így pedig az emberek a költések visszavágására számíthatnak, adók emelésére, a hitelek drágulására és arra, hogy még szegényebbek lesznek. Miután ez növeli egy kicsit a fizetőképességben való bizalmatlanságot is, sokan a fiat rendszeren kívüli eszközök felé tekinthetnek ismét, így például a bitcoinra. Pánikra természetesen nincs ok, hiszen egy Görögországéhoz hasonló összeomlás az egész Európai Uniót vagy az Egyesült Államokat nem fogja elérni, de reformokra van szükség, az nem kétséges.

Mivel a bányászok helyzete már nem kérdés a bitcoinnal kapcsolatban, több tényezőn múlik a BTC árnövekedés fenntartása. A fő tényező, ami megteremti a tökéletes környezetet a bitcoin iránti kereslet növekedésére, az infláció. Infláció tombol Törökországban, az Egyesült Államokban, szerte Európában, Brazíliában, Argentínában, Oroszországban, hogy csak néhány országot említsünk. Elképzelhető, hogy egyes országok össze is fognak majd omlani pénzügyileg, viszont a bitcoin szempontjából a fejlődés megállíthatatlannak tűnik.

Most már nem csak néhány eldugott kis cégnél vagy kockázati befektető társaságnál foglalkoznak a kriptovalutákkal. De a legtöbb középosztálybeli család életében is jelen van már a BTC vagy az ether. El Salvador példája pedig tökéletesen mutatja, hogy a bankrendszertől való függőség felszámolását jelentheti a bitcoin széleskörű bevezetése. A kérdés persze, hogy az árfolyam merre tart majd a következő hónapokban. Van olyan elemző, aki májusra a 80 ezer dolláros árfolyamot sem tartja kizártnak.