El Salvador újfent összeakasztotta a bajszát az IMF-el – Bukele hajthatatlan

El Salvador, az ország, amelyet a Bitcoin Mekkájának is joggal nevezhetnek, ismételten összetűzésbe keveredett a Nemzetközi Valutaalappal. A washingtoni székhelyű szervezet befolyásolni próbálja a közép-amerikai állam kriptovalutákhoz való hozzáállását, azonban a helyi kormány nem kér az utasításaikból. 

Legfrissebb jelentésében az IMF megint csak bírálja a digitális eszközök használatát és aggodalmát fejezi ki a volatilitással, illetve a fogyasztóvédelemmel kapcsolatban. Ez azonban nem az első eset, amikor az Nemzetközi Valutaalap úgy gondolja, hogy a kriptovaluták jelentik a legnagyobb veszélyt a világgazdaságra és a lakosságra. Jelen pillanatban viszont El Salvador került a célkeresztbe. Habár már korábban is komoly kritikával illeték a helyi államigazgatást, ezúttal mindent megtesznek azért, hogy hatást gyakoroljanak arra.

Csakhogy ez nem fog oly zökkenőmentesen végbemenni, ahogy azt eltervezték. Tudniillik, El Salvador elnöke, Nayib Bukele, tántoríthatatlan híve a BTC-nek és a kriptovaluták adaptációjának egyaránt. Ezzel nincs egyedül, ugyanis az államapparátus is osztja nézeteit, így csekély az esélye annak, hogy az IMF előterjesztése termékeny talajra talál majd.

El Salvador nem hódol be, az IMF vágyálmokat dédelget

Alejandro Zelaya, El Salvador pénzügyminisztere, kijelentette, hogy az ország kormánya nem hajlandó hasonló intézkedéseknek eleget tenni. Elmondása szerint, az állam, akárcsak a világ bármely másik országa, kizárólagos joggal rendelkezik arról, hogy milyen rendeleteket léptetnek életbe.

„Egyetlen nemzetközi szervezet sem mondhatja meg nekünk, hogy mit tegyünk a saját országunkban. Minden ország szuverén nemzet és olyan döntéseket hoz a közpolitikával kapcsolatban, amilyeneket csak szeretne”, nyilatkozta Zelaya.

El Salvador IMF Bukele Bitcoin

A globálisan tevékenykedő szerv azt javasolta Salvador-nak, hogy számolja fel a Bitcoin Trust névre keresztelt 150 millió dollár tőkével indított alapot. Emellett azt is tanácsolták, hogy a fennmaradó összeget térítsék vissza az államkincstárnak. Ahogy a közelmúltban, úgy természetesen a jelenlegi helyzetben is a Bitcoin árfolyamának változékonysága és illegális felhasználása szúr szemet az IMF-nek. Ezenkívül pedig azt is hozzátette a szervezet, hogy a Chivo tárcában rejlő potenciált az amerikai dollár alkalmazásával maximalizálhatnák, lecserélve így a Bitcoint.

El Salvador kormánya egyelőre nem adja be a derekát s ellenáll mindennemű utasításnak. Továbbá, Bukele elnök úgy véli, hogy az elkövetkezendő időszakban rohamosan megemelkedik majd a BTC árfolyama.