44 nap alatt 3 milliárd dollárt zuhant a stabilcoin piac

Miközben az elmúlt napokban a bitcoin árfolyamának konstans emelkedését tapasztalhatjuk, a stabilcoinok piaca már egyáltalán nem áll ilyen jól. Az elmúlt 44 napban több mint 3 milliárd dollár szivárgott el a stabilcoinoktól. Mindez annak ellenére, hogy a tether piaci kapitalizációja az elmúlt 30 napra vetítve 2 százalékos emelkedést mutat. Az USD Coin piaci kapitalizációja majdnem 3%-ot csökkent, a BUSD esetén ez a csökkenés pedig több, mint 7%.

A stabilcoinok még mindig fontos részei a kriptopiacnak

Összességében elmondható, hogy a legjobb stabilcoinok teljes piaci kapitalizációja az utóbbi 44 napban 3 milliárd dollár feletti értékkel csökkent. Tavaly december 15-én a stabilcoin szektor 141,07 milliárd dollár értékkel bírt. Most úgy 138 milliárd dolláros stabilcoin piacról beszélhetünk. Míg a stabilcoin kereskedések a teljes napi kereskedés átlagos 55-60 milliárd dolláros értékéből 45-46 milliárd dollárt tesznek ki. A legjobb 10 stabilcoinból az elmúlt 30 napban háromnak csökkent a piaci kapitalizációja. A fentebb már említett, a Binance-hez köthető és a Paxos által kezelt BUSD token szenvedte el talán a legnagyobb veszteségeket ebben az időszakban. Ennek dollárban kifejezett piaci kapitalizációja “alig” 15 milliárd dollár.

Legjobb 5 stabilcoin piaci kapitalizációja január 28-án.

Csak viszonyításképpen, az USDC piaci kapitalizációja 43 milliárd dollár körül van. Ez december 15-én még 45 milliárd dollár feletti szám volt. A Gemini dollárcoinja, a GUSD is hasonló veszteségeket szenvedett. 44 napja még 591 millió dollár volt a kapitalizációja, ma már csak 570 millió dollár körül mozog. Azt azért említsük meg, hogy nem általános stabilcoin gondokról van szó, hiszen mondjuk a tether mellett a DAI vagy a pax dollár is növekedést könyvelhetett el. Plusz a csökkenés ellenére a stabilcoinok még mindig fontos és domináns részei a teljes kriptopiacnak. Az egész stabilcoin piac a teljes kriptogazdaság 1 billió dolláros értékének közel 13%-át jelenti most becslések szerint. Január 28-án az összes kriptokereskedés nagyjából 80%-a stabilcoinhoz köthető volt a centralizált és decentralizált tőzsdei platformokon. Ez azt jelenti, hogy 10-ből 7-8 kriptotranzakció stabilcoinokhoz köthető.