4,8 millió Paxful felhasználó adatát lophatták el

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az elmúlt napokban elég sok különféle adatszivárgásról lehetett hallani, legutóbb a Facebook esetén volt egy rendkívül komoly ilyen ügy. Elviekben akkor a közösségi háló kapcsolatimportáló funkciójának segítségével szedtek össze 500 milliónál is több Facebook-felhasználóról adatokat. Az eset még valamikor 2019. szeptembere előtt történt, de nemrég szabadon elérhetővé váltak az akkor szerzett adatok. Nagyjából 370 ezer magyar felhasználó lehet az érintettek között. Az ő esetükben a születési dátum, e-mail-cím, munkahely, nem, lakhely, név, telefonszám és kapcsolati státusz kerülhet nagyjából bárki kezébe.

És a legfelháborítóbb a történetben az volt, hogy a Facebook egy blogjegyzést leszámítva nem igazán foglalkozott az üggyel. Így ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy minket is érintett-e az adatszivárgás, akkor keressük fel a Have I Been Pwned oldalát. Itt telefonszám és e-mail cím alapján meg fogjuk tudni, hogy nekünk is szivárgott-e ki adatunk korábban. Ne lepődjünk meg, ha több adatszivárgásban is vagyunk érintettek, hiszen bőven volt ilyen történet a múltban, a LinkedIn esetén is például. De még 2020-ban került ki 23 ezer weboldalról 226 millió e-mail-cím és jelszó különféle fórumokra.

Állítólag kiszivárgott közel 5 millió Paxful felhasználó összes adata

És most itt az újabb ügy, ezúttal a Paxful kapcsán. A Paxful ugye egy peer-to-peer típusú kriptovaluta-kereskedelmi platform, ahol több millió felhasználóval tudunk ügyleteket kötni szinte minden kriptovalutára vonatkozóan. És a legjobb az oldalban, hogy 300-nál is több fizetési módot használhatunk, még akár előre feltöltős kártyával is tudunk kriptot vásárolni. És most arról ír egy felhasználó a Raidforums.com oldalán, hogy 4,8 millió Paxful-felhasználó adata szivárgott ki.

Az értékesítésre kerülő adatok a teljes nevet, a születési dátumot, a nemet, a lakcímet, a telefonszámot, az e-mail címet és a jelszavakat tartalmazzák. Ráadásul a fórumon első bejegyzést tevő felhasználó szerint teljesen friss adatállományról van szó. A kiinduló ár a fórumon az adathalmazért jelenleg 1 BTC, ami a cikk írásának pillanatában 60 ezer dollár körüli összeg. Természetesen a fórum posztjait böngészve látható, hogy még nem megerősített adatszivárgásról van szó, az eladó ugyanis eddig nem tudott mintákat adni az érdeklődőknek az adatbázisból. Ettől függetlenül ha van Paxful-fiókunk, érdemes jelszót cserélni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.