5 év börtönbüntetést kapott az Ethereum fejlesztő, amiért Észak-Koreában kriptókról beszélt

Virgil Griffith-et 5 év börtönbüntetésre ítélték, miután Észak-Koreába utazott, hogy az Ethereumról és az okosszerződésekről beszéljen. Ezenfelül 100 000 dollár pénzbírságot is kiróttak rá.

2022. április 12-én ítélték el az Ethereum Foundation egyik korábbi fejlesztőjét összeesküvés vádjával. Griffith 2019-ben Phenjanba utazott az Ethereum alapjainak ismertetése érdekében. Ezzel megsértette az Egyesült Államok kormánya által az észak-koreai kormányra kivetett, Nemzetközi Rendkívüli Gazdasági Hatalmakról szóló törvény alapján meghatározott nemzetközi szankciókat.

Griffith egyetlen összeesküvés vádjában vallotta magát bűnösnek, mert előadást tartott Észak-Koreában a kriptovalutákról, elmagyarázva az Ethereum használatát és az okosszerződések alapjait.

A 63 hónapos börtönbüntetés letöltése mellett Griffithnek 100 000 dolláros pénzbüntetést kell fizetnie az amerikai kormánynak.

Akár 20 év büntetésre is számíthatott volna

Virgil Griffith-et 2019 novemberében tartóztatták le az Egyesült Államokban, miután visszatért Észak-Koreából. Körülbelül 2 évet ült előzetes letartóztatásban.

A beismerő vallomásának köszönhetően Griffith büntetését a maximálisan kiszabható 20 évről 5 év börtönre csökkentették. Emellett a Daily Beast szerint a védelem enyhítést kért az “embertelen” körülmények miatt, amelyek között a férfi élt. Ezalatt olyanokra gondoltak, mint a családlátogatás megvonása, valamint a mosdókagylóra kényszerült használat vécézéskor.

John Demers, az Egyesült Államok nemzetbiztonsági ügyészhelyettese szerint Griffith-et többször figyelmeztették, hogy ne vegyen részt a konferencián. Szerették volna elkerülni a problémákat, de Griffith úgy döntött, figyelmen kívül hagyja a jótanácsokat.

Az Ethereum közösség és más kriptobarátok támogatják Griffith-et

Az Ethereum társalapítója, Vitalik Buterin Twitteren megosztott egy szabadítsuk ki Virgil Griffith-et” nevű petíciót. “Nem vagyok hajlandó arra a kényelmes útra lépni, hogy Virgilt a busz alá dobjam, mert szilárd meggyőződésem, hogy ez helytelen lenne. Aláírom”  – védte meg Buterin az elítéltet.

Griffith azt mondta, hogy “megtanulta a leckét”, és mélységesen szégyelli, hogy börtönben van, amiért a családja, barátai és az amerikai kormány figyelmeztetése ellenére Észak-Koreába utazott.

Úgy tűnik azonban, hogy ez az ügyészséget kicsit sem hatotta meg. Castel bíró szerint Griffith nem volt jószándékú, ehelyett “arra mutatott vágyat, hogy oktassa az embereket arra, hogyan lehet kijátszani a szankciókat”.

Így a korábbi Ethereum fejlesztőre kiszabott büntetésen túl ez az ítélet is példaként szolgálhat bárki számára, aki kriptovalutákat próbál használni az amerikai szankciók kijátszására.