5 nap alatt 4 millió dollárnyi bevésési díj az Avalanche hálózatán

Az elmúlt öt napot figyelve az Avalanche hálózatának felhasználói összesen 4 millió dollárnál is több bevéséshez köthető tranzakciós díjat fizettek ki. Ez a kifejezetten jelentős díjösszeg főleg tokenek létrehozásához, mozgatásához és bevésésekhez köthető NFT-k képében. Ez utóbbiak egyfajta kreatív megoldásként jöttek létre olyan hálózatokon, mint például a Bitcoin. Azzal, hogy a normál blokklánc tranzakciókba lehet szöveget ágyazni, ezek a hálózatok újfajta lehetőségeket kínálnak. Eredetileg a Bitcoin számára kerültek kifejlesztésre, de felhasználásuk most már kiterjedt olyan blokkláncokra, mint az Arbitrum, a Polygon PoS és így tovább.

A tranzakciós díjak problémája már mindenkit érint, az Avalanche sem kivétel

Azért terjednek ezek a bevésések ilyen sebességgel, mert a natív tokenekhez képest ezek mozgatása jelentősen olcsóbb. Az Avalanche példája is tökéletesen mutatja ezt. A Dune Analytics elemzése szerint a 4,06 millió dollárnyi tranzakciós díj 75,23%-az Avalanche-hoz köthető a fenti diagramon. A tranzakciós költségek emelkedése nem szimplán csak mellékterméke a bevéséseknek, de a hálózati aktivitás általános növekedését is mutatja. Ez az egész összességében pedig megtolta a gas díjakat, a költségek egységre vetítve december 18-án meghaladták az 5000 nAVAX-ot. Az Avalanche hálózatán december 18-áig több mint 63 millió bevéséshez köthető tranzakciót bonyolítottak le.

Azt is tegyük hozzá, hogy az Avalanche általánosságban is fejlődik, ami natív tokenjének, az AVAX-nak az árfolyamában is meglátszik. A cikk írásának pillanatában az árfolyam már a 41 dollárt is átlépte, ami a november 20-án regisztrált 20 dolláros árfolyam több mint duplája. Az Avalanche esetében jelentkező trend nem egyedi. Egyre több és több blokklánc hálózaton lehet megdöbbentően magas díjakat látni. Nemrégiben valaki a Bitcoinon véletlenül 3,1 millió dollárt fizetett tranzakciós díjként – mondjuk véletlenül. Bár az AntPool bányászati pool felajánlotta a visszatérítést, ez az incidens rávilágított a blokklánc-tranzakciók bonyolultságára és néha komoly tétjére is.