5 trend, mely káros a kriptoszektor fejlődésére

Eltelt több mint tíz év a bitcoin hálózat indulása óta és az évek alatt számos technológiai innovációt produkált a kriptoszektor. Van pár dolog viszont, mely az évek során károsan járult hozzá a szektor fejlődéséhez, vagy egyenesen visszahúzza azt. A kriptogazdaság könnyedén a topon találhatja magát újra a káros trendek kiirtásával.

1) FOMO

A FOMO – azaz, a Fear Of Missing Out kifejezés rövidítése – minden egyes árfolyam ralinál előjön. Manapság a kereskedők nem tesznek mást, mint shortolnak vagy pumpa-sémákat keresnek a piacokon. Kevés józan gondolkodású egyén maradt a piacon, kik képesek nem figyelmen kívül hagyni a ‘big picture-t’ és az árfolyamok helyett a fundamentális alapokra fókuszálni. Sajnos, a FOMO (“félek, hogy kimaradok”) hozzáállás miatt a kriptoszektor növekedési kilátásai gúzsba vannak kötve és amíg a többség árfolyamokon keresztül szemléli a szektort, ez nem is fog változni.

A FOMO mentalitás egyik komoly negatív aspektusa, hogy ördögi körként telepszik a kriptogazdaság egészére. A kereskedők olcsón megveszik az érméiket, majd kivárják az új spekulátorok megjelenését és megszabadulnak altcoinjaiktól. Azok az új spekulátorok, akik csak a gyors profitért vásárolnak a régiektől és a FOMO révén kerültek a körforgásba vagy ugyanezt a mintát fogják követni, vagy veszteségesen, rossz szájízzel megszabadulnak érméiktől. Egyetlen piac sem tudott tartós növekedést produkálni mikor a FOMO mentalitás volt az uralkodó a piacokon. Emellett a közösség tagjainak nem jár máson az eszük, hogy hogyan tudnak gyors profitot realizálni, ahelyett, hogy kielemezzék, validálják az adott kriptovaluta adottságait és használhatóságát. Stop FOMO!

2) Shilling

A FOMO és pump&dump trendekkel szorosan összefüggő mentalitás. Shilling angol szó magyarul fényezést, polírozást jelent és az extra felhajtást jelöli egy kriptovaluta körül, melyet általában fizetett közösségi tagok generálnak azért, hogy felmenjen az ára. A ‘Shilling-vírus’ napi szinten tetten érhető a Telegram csoportokban, Twitteren és Redditen, de még a megbízhatónak titulált kriptós híroldalakon is (magyaron és külföldin egyaránt melybe előfordulhat, a Bitcoin Bázis is beleesett). Nincs semmi probléma fizetett hirdetésekkel és a szponzorált tartalmakkal (értsd: fizetett), mert azok a kriptovaluták, fejlesztőcégek melyek ilyen költséges hirdetési formákra vetemednek, azok elkötelezettek a hosszú távú üzleti modelljük mellett és nem csak gyorsan jött, gyorsan ment szenzációhajhász és manipulatív tartalmakat, bejegyzéseket, megosztásokat preferálnak a gyors konverzió reményében. A probléma akkor van, ha a közösségi tartalomszolgáltatók és publikálók oldaláról nincs megfelelő KYC (ismerd az ügyfeled), mely különösen evidens volt az ICO-k felfutása idején, mikor önjelölt szakértők, fake követőkkel felpumpált Telegram és Youtube csatornák, kriptoblogok és híroldalak egyaránt ontották a ‘jobbnál-jobb’ ICO projektekről szóló tartalmakat. A többségük ma már kukában sincs. Kevesebb fényezés egy sokkal sokoldalúbb és alapjaiban erős szektort fog teremteni.

3) Bitcoin ETF

A mániákus áhítat, mely a bitcoin ETF-eket övezi már lassan arcpirító. A közösség ezektől a befektetési eszközöktől azt várja, hogy majd rajtuk keresztül indul meg az intézményi befektetők migrálása a kriptoszektorba és újra jönnek majd a 20 000-es bitcoin árfolyamok meg a lambók. Az ETF egy spekulációs eszköz és az egyetlen dolog, amit elér a kriptopénz piacokon, hogy még több spekulátor fog megjelenni még jobban árfolyam-függővé téve a kriptogazdaságot. A kriptovalutáknak a való világban kell valós világi problémára adott felhasználási megoldást biztosítaniuk, valós igényeket és keresletet kielégítve. Aki meg továbbra is úgy gondolja, az ETF-ek lesznek a Messiások, azoknak itt egy részlet a Wall Street farkasából:

4) Pumpa szignálok / lusta kereskedők

Egy frissen indult trend, melyre a kriptoszektornak abszolút de nincs szüksége, a közösségi médiákon elszaporodó árfolyam előrejelző és pumpa csoportok, melyek az árfolyamokon keresztül próbálják magukat kisebb-nagyobb sikerrel validálni. Akinek esze van, nem rest kicsit elmélyedni a szektor dinamikájában, és még véletlenül se fizet elő az ilyen csoportokra (ide sorolnánk a több tízezer forinttért különböző kriptós oktatóanyagokat kínáló oldalakat: minden ingyen elérhető az interneten, csak össze kell googlizni). Egy 10 éves szektor kitanulása nem igényel fizikusi háttért és a kriptokerekedelem is kitanulható hónapok alatt önerőből.

5) MLM/Ponzi -> húzzatok vissza varázsfényt árulni

Először azt gondoltuk, hogy a piramisjátékok elharapózása a kriptoszektorban egyfajta magyar kuriózum. De nem, a ponzis hitelező platform BitConnect, vagy az egyértelmű piramis kriptovaluta OneCoin globális fertőzésről tanúskodik. A korábban üdüléseket, edényeket, varázsfényt, csodagyógyszert hálózati rendszerben áruló csalók vírusként terjednek a magyar kriptoszektorban is. Vegyük például a Firstcoint, Smart Crypto Note-t, Blockstock-ot, teori.org-ot szervezőit, melyek mind ponzis sorozatcsalók és amilyen gyorsan bukik ki az egyik csalásuk, olyan gyorsan tüntetik el a nyomokat és szervezik a következőt.

Azok a projektek, kriptovaluták, melyeken több helyet foglal el a közvetítői struktúra taglalása és hogy mennyit kereshetsz, azok, ahol a részvételt regisztrációhoz kötik, azok, melyeken többször olvasod azt, hogy ‘új bitcoin‘, ‘forradalmi‘, ‘gazdagság‘, ‘évszázad befektetése‘, azok mind gyaníthatóan Ponziban működő csalók!

Borítókép: H1N1 vírus mikroszkóp alatt | Flickr

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük