5000$ petesejt-fagyasztásra: a Coinbase új juttatásai a tehetségek megszerzésére

A mai munkaerőpiacon egy dolog biztos: a vállalatok nagyon sok mindenre hajlandóak, hogy a legjobb embereket vegyék fel, és hogy hosszú távon megtartsák őket. De még így is kissé furcsa, és határozottan drága, amit a Coinbase ajánl: évente ugyanis akár 5 000$ adnak a dolgozóiknak olyan kezelésekre, mint például a petesejt-fagyasztás.

A petesejt-fagyasztást egy termékenységgel foglalkozó startup a Carrot végzi, és az ebben való részvétel csak egy extra lehetőség a Coinbase dolgozók egészségbiztosítási csomagjában.

Egy Coinbase alkalmazott, aki a neve elhallgatását kérte, ezt mondta a CoinDesknek:

“Mindenképpen luxus lehetőség, ezért is érzem magamat nagyon szerencsésnek, hogy a Coinbase és a Carrot lehetőséget ad rá. Nagyon nagy megkönnyebbülés, hogy nem kell nap mint nap a családtervezéssel foglalkoznom.”

A Coinbase egyébként nem az egyetlen vállalat, ahol petesejt fagyasztási lehetőséget is biztosítanak az alkalmazottaknak; a Google-nél, az Apple-nél és a Facebooknál ez már egy bejáratott dolog. Azonban a legtöbb kisebb vállalatnál az ilyen drága kezelések szóba sem jöhetnek, ezért is nagyon ritka pl. a blokklánc startupoknál is.

John Paller, aki a bérszámfejtő Opolis startup társalapítója, ezzel magyarázta a helyzetet:

“Ezek a drága kezelések egyáltalán nem jöhetnek szóba a kisebb vállalatoknál, csak a leggazdagabb, legjobban fizető helyeknél. A kriptovállalatok pedig a legtöbb esetben még csak azzal vannak elfoglalva, hogy az alapvető egészségbiztosítási szolgáltatásokat tudják megadni a dolgozóiknak.”

Ez pedig, hogy ennyire nagy hangsúlyt fordít a Coinbase az extra juttatásokra, azt mutatja, hogy mennyire kemény a harc a blokklánc tehetségekért a piacon.

“A petesejt-fagyasztás, a béranyaság lehetősége és a különböző termékenységgel kapcsolatos kezelések rengeteg előnyt adnak a dolgozóinknak” mondta Nat McGrath, a Coinbase egyik alelnöke.

A konkrét számokat, hogy a gyakorlatban hányan veszik igénybe a szolgáltatást, nem tudjuk, ugyanis a Coinbase ezeket adatvédelmi okokból nem adja ki. De McGrath arra is felhívta a figyelmet, hogy ezek a kezelések minden dolgozójuk és az ő partnerei számára is elérhető, nemtől és szexuális irányultságtól függetlenül; így LMBTQ+ dolgozóiknak is segítik a gyermekvállalást.

A Carrot CEO-ja, Tammy Sun azt mondta, hogy nem csak a Coinbase-zel dolgoznak együtt, hanem számos más kriptovállalat is felvette már velük a kapcsolatot. Elmondása szerint jelenleg “tucatnyi” munkaadóval állnak együttműködésben.

De máshol is láthatjuk, hogy a kriptovállalatok próbálnak lépést tartani a versennyel, és különböző juttatásokat biztosítanak dolgozóiknak. Ilyen például az ethereum-központú wallet startup, a MyCrypto, ami jelenleg 20 alkalmazottal dolgozik, és mindegyiküknek biztosítja a fizetett anyasági és apasági szabadságot – amit egyébként az amerikai pénzügyi és tech vállalatoknak mindössze egyharmadáról mondható el.

A Coinbase-nek egyébként még egy extra előnyt is ad ez az új juttatásuk: mivel a legtöbb nő, aki a petesejt-fagyasztás mellett dönt még viszonylag korán, jóval a családalapítás előtt teszi ezt meg, így nagy eséllyel már fiatalon is inkább a Coinbase mellett döntenek majd – így a vállalat előnyt szerezhet a fiatal tehetségek megszerzésében.

Mondjuk azt is fontos kiemelni, hogy maga a fagyasztási procedúra még nagyon friss, jelenleg évente körülbelül csak 9000 nő dönt emellett az USA-ban (legalábbis egy 2016-os jelentés szerint). Ráadásul bár a Coinbase sok pénzt fordít erre, de a kezelés költsége akár 22 000$ is lehet, amit nem teljes mértékben vállal át cég.

Ennek ellenére McGrath szerint az állásinterjúkban már többször feljött a téma.

“Szeretnénk, ha dolgozóink biztosak lehetnének abban, hogy egyszerre tudják karrierjüket építeni a kriptóban és felnevelni gyermekeiket. Ráadásul ezek a juttatások azt is lehetővé teszik, hogy egy sokkal sokoldalúbb és változatosabb csapatot tudunk kialakítani.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük