51%-os támadás áldozata lett a Grin, az árfolyam meg se moccant

Az árfolyam meg se moccant, mert sajnos nincs hova moccannia a 2019 januárban nagy csinnadrattával indult és 10 dollárt is megütő, azóta -97%-os ROI-t produkáló GRIN tokennek és hálózatnak.

A Monero, Zcash kriptovalutáihoz hasonlóan a névtelen tranzakciókra koncentráló Grin tegnap esett 51%-os támadás áldozatául, ami annyit jelent, hogy a hálózati tranzakciók biztonságát garantáló bányászok együttes hasherejének minimum 51%-ka támadók kezébe került, akik reorganizációt végrehajtva a hálózaton sikeresen módosíthatják a korábbi, már rögzített tranzakciókat.

A 2miners.com bányászpool információi szerint (rólunk írtunk már korábban itt), ami egyébként a teljes Grin hasherő 19.1%-át adta a támadás idején, egy ismeretlen bányász-támadó a hálózati hasherő 57.4%-át szerezte meg.

51%-os támadás áldozata lett a Grin, az árfolyam meg se moccant

A támadás következményeiről még nincsenek pontos információk, egyelőre azt fontos észben tartani, hogy érdemes a Grin utalásokat egy időre elnapolni, legalábbis addig, míg a hálózati hasherő-disztribúció vissza nem áll egy decentralizáltabb szintre.

Egyébkét a hálózatot nyugodtan nevezhetjük halottnak. Ugyan a tegnapi támadásra meg sem mozdult az árfolyama (ami annyit jelent, hogy a 2019-ben 100 millió dollárral indult projekt befektetői sajnos nem értik miért veszélyes egy 51%-os támadás), ugyanúgy 0.237 dolláron kereskedik, mint tegnap.

A Grinscan adatai alapján a Grin hálózatán alig zajlik pár tucat tranzakció naponta, a dollárban kifejezett volumen szintúgy elhanyagolható. A hálózati teljes hasherő pedig a 2019 augusztusi 6 MGps (mega graph per second) értékről 54 KGps-re (! kilo graph per second) zuhant, ami annyit jelent, hogy pár száz dollár elég a Nicehash-en, hogy átvedd a Grin hálózat feletti irányítást, már ha van elegendő hasherő kínálat a piactéren.