54 milliárd forintot mozgattak bitcoinban, a tranzakciós díj: 27 forint

Október 16-án egy bitcoin felhasználó 29 999 BTC-t, azaz hozzávetőleg 194 millió dollárt (54 milliárd forintot) utalt és mindössze 0.1 dollárt (27 forintot) fizetett tranzakciós díjként. Egy banknál hasonló méretű tranzakció több tízmillió forintba kerülne.

Nincs olyan nap, hogy vaskalapos közgazdászok, portfolio.hu-k stb. ne kelnének ki a Bitcoin és Ethereum blokkláncok magas tranzakciós díjai ellen, ami szerintük túlságosan drága miközben a bányászok egy energiapazarló infrastruktúrát tartanak fenn. Mi sem bizonyítja jobban az ellenkezőjét, mint a tegnapi tranzakció.

A kritikák ellenére a bitcoin és a kriptopénzek valóban az első olyan fizetőeszközök és értékőrzők, melyekkel globálisan lehet olcsón, gyorsan és köztes szereplők értéket utalni, anélkül, hogy banki vagy hatósági következményektől kelljen félni.

1 millió dollár utalása 10 000+ dollárba kerül

A Transferwise egy egyesült királysági több milliárd dolláros vállalat, mely arra specializálódott hogy csökkentse a rejtett banki költségeket és így biztosítson olcsó banki utalásokat klienseinek. A platformján a felhasználók különböző nagyságú utalásokat hajthatnak végre lényegesen olcsóbban mint banki utaláskor.

De még a Transferwise esetében is, 1 millió dolláros tranzakció esetén a vállalat 7500 dollárt (2,1 millió forint) számol fel tranzakciós díjként. Ez azt jelenti, hogy hagyományos banki utalási infrastruktúrát alkalmazva több tízezer dolláros díjakra lehet számítani 1 millió dollár utalásakor.

Százalékosan ez a 7500 dollár kevesebb ugyan mint az 1 millió dollár 1 százaléka, szóval e tekintetben akár olcsónak is tekinthetnénk azt. De a bitcoin hálózatán, mely a mainstream média, a Noel Roubini-k (ismert közgazdász) és Jamie Dimonok (JPMorgan Chase amerikai bankvezér, a bitcoin és a nyílt blokkláncok ádáz ellensége) szerint nem eléggé hatékony, a 194 millió dollár átutalásáért a címzett földrajzi helyétől függetlenül 10 centet, azaz 27 forintot fizettek csak.

Roubini, latte, fals állítások

Október 14-én az említett kriptovaluta kritikus Nouriel Roubini azt állította, a bitcoin tranzakciós költsége elérte a 60 dollárt (16 500 forintot), és így 63 dollárba kerülne egy Starbucks latte megvásárlása.

“Azaz a tranzakciónkénti költsége a bitcoinnak 60 dollár. Ha vennék egy 3 dolláros lattét a Starbucksban, akkor 63 dollárt kellene fizetnem! Azaz ez a mítosz hogy ez a ‘briliáns új technológia csökkenti a hagyományos pénzügyi rendszerek óriási díjait’, kiderül, egy hatalmas hazugság!” kelt ki magából Roubini.

Erre válaszul Ari Paul, a Blocktower blokklánc startup társalapítója azt nyilatkozta, a 0.1 dolláros tranzakciós költség nyilvánosan ellenőrizhető, publikusan hitelesíthető bárki által a blokkláncon.

“BTC díjak kevesebbek mint 0.10$, könnyen leellenőrizhető. Ha értékeled az igazságot, akkor nyilvánosan javítod az állításod. Ha az a célod hogy félrevezess másokat hamis állításokkal, akkor folytasd csak. Semmit sem kell kutatni. A díjak nyilvánosan megtekinthetőek több forráson is (gúglizás segít.) Jobb ha nem adok egyetlen specifikus forrást sem, mert a forrástól függetlenül, a forrásokat állítják pellengérre,” tette hozzá Air Paul.

27 forint vagy 300 forint tranzakciós díj felszámolása (már dolgoznak olyan második réteges technológiákon amely még ennél is sokkal olcsóbbá tesz a tranzakciókat, lásd Lightning hálózat) egy lattéért nagyon nem éri meg, de a bitcoin azon tulajdonsága, hogy több milliárd forintos tranzakciók lebonyolítása ugyanannyiba kerül mint egy latte vásárlása, egyértelműen előrelépést jelent a hagyományos banki pénzügyi rendszerekkel szemben, és ez még csak a kezdet.