6.2 milliárd dollárt fizet a Visa és Mastercard a bankközi díjak rögzítéséért

A Visa és MasterCard az Egyesült Államok legnagyobb bankjaival közösen belegyezett 6.2 milliárd dollár kifizetésébe az amerikai kiskereskedőknek. Az egy évtizedes pereskedést a kiskereskedők indították mivel a két fizetési processzor és a top bankok feltételezhetően megsértették az USA trösztellenes törvényeit és rögzítették egymás között a bankközi díjaikat. Még egy indok, hogy kukába dobjuk a bankkártyákat.

Aki nem tudná a bankközi díj az a díj, amit a bankok fizetnek egymásnak a kártyás fizetésekkor. Az összeget a bankkártya kibocsátók határozzák meg, mint a Visa és a Mastercard, és Amerikában ez a költség elérheti a 2%-ot, míg Európában az összeg 0.30%-ban limitálva. Röviden annyit kell tudni még, hogy nagyon komplex az árazása, ami régiónként, országonként, márkánként és joghatóságonként változik.

És hogy miért is fizetik ezt a díjat a kereskedők a bankoknak és a bankkártya kibocsátóknak? Semmi másért, mint a privilégiumért, hogy lebonyolíthassanak kártyás tranzakciókat. Ha ezt a blokklánc technológia és a bitcoin tranzakciós díjak (vagy más olcsóbb TRX-ű coinok) perspektívájában szemléljük, gyorsan rájövünk, hogy miért nincs szükség többé ezekre a központosított intézményekre.

13 év pereskedés végén 6.2 milliárd dolláros számla a Visa és Mastercard processzoroknak

A rendezés egy 13 éves pernek a végére tesz pontot amit az Egyesült Államok vezető kereskedői indítottak a Visa, Mastercard és a top bankok ellen amiért szerintük a pénzügyi intézmények megsértették az Egyesült Államok trösztellenes törtvényeit azzal, hogy rögzítették az áraikat, amivel a bankokat részesítették pénzügyi előnyökben. Ez egyben a történelem legnagyobb trösztellenes rendezési díja is.

A pert először már 2012-ben rendezték, de az eredeti rendezést a kereskedők nem fogadták el tisztességtelen tartva és fellebbeztek ellene. A korábbi egyezség ellenzői azt vitatták, hogy az egyezség értelmében korlátozták volna a jövőbeli perindítás lehetőségét és semmit nem tett a versenyellenes eljárások megszüntetése érdekében.

A módosított rendezési bírság 900 millió dollárral több mint a korábbi. Az új rendezés értelmében a Visa 600 millió dollárral, a Mastercard 108 millió dollárral többet fizet a bankközi díjak fixálásáért.

Hasznosnak találod a munkánk? Kérjük, támogass minket!

Bitcoin
1EmtPRcdK168WSN5czx15VuUxBBLhR8MZC

Ether és ERC20 tokenek
0x460d38c7a4222491157a42c9c44b0b38bb4092cc

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.