Rég nem látott szinten van a bitcoin tranzakciós díj

Egyre olcsóbb bitcoint küldenünk, ami jó hír az egyéneknek, a kereskedőknek és azoknak akik eddig a díjak miatt hezitáltak bitcoint fizetőeszközként használni. A legfrissebb hírek szerint a bitcoin tranzakciós díj az elmúlt 12 hónapot tekintve most van a legalacsonyabb szinten.

Rekordot értek el a bitcoin tranzakciós díj

A Twitteren működő bitcoin díjinformációs szolgáltatás a Bitcoin Core Fee adatai szerint a bitcoin tranzakciós díj március 25-én új rekordot értek el. Az ár 1 satoshi (a bitcoin legkisebb egysége) per byte, vagyis ennyibe került az új ügylet blokkláncba való elfogadtatása. Emellett a tranzakciós idők is csökkentek és most már kevesebb mint 10 perc kell a tranzakció feldolgozásához.

bitcoin-tranzakciós-díjak
Forrás: Twitter, Bitcoin Core Fee

A Bitcoinist híroldala letesztelte ezt, és 10 ezer dollárt küldött az Edge Wallet-en keresztül, a díjakat 1 satoshi/byte-ra beállítva. A tranzakciós díj mindösszesen 0.01$ dollárnak felelt meg.

A Bitinfocharts adatai szerint az átlagos bitcoin tranzakciós díj egy csaknem egy éve nem tapasztalt alacsony szinten mozog, március 25-én mindösszesen 1.23 dollár körül volt.

Az alacsonyabb díj egyik oka az, hogy nagy volumenű egységek, mint például tőzsdék és pénztárca szolgáltatók körében egyre inkább elterjedőben van az a gyakorlat, amelynek során a tranzakciókat kötegekbe csoportosítják, egy TXID-vel (tranzakciós azonosító) ellátva, vagyis egy utalás során több kifizetés is történik. Korábban minden egyes tranzakció saját azonosítóval rendelkezett és mindegyik után díjat kellett fizetni.

A másik ok a már sokszor emlegetett SegWit, ami 2017 augusztusa óta működik és amely a blokkméretek optimalizálásának segítségével csökkentette a díjakat. Az utóbbi hónapokban számos fiat-kripto váltó így például a Bitstamp és a Coinbase is integrálták a SegWitet. Az ezen keresztül zajló tranzakciók száma folyamatosan növekszik, jelenleg a kifizetések teljes számának a 30-35%-át teszik ki.

bitcoin-chart bitcoin tranzakciós díj
Forrás: Bitinfocharts

Az alacsony díjon kívül a tranzakciós idők felgyorsítására is komoly erőfeszítések zajlanak. A Lightning Labs március 15-én elindította a Lightning Network beta verzióját a bitcoin mainnet számára.

Ennek használata beta verzió lévén egyelőre elsősorban fejlesztőknek és egyéb techguruknak ajánlott, hogy valóban megoldja-e a problémát az a későbbiekben fog kiderülni.

Sok kereskedő eddig elkerülte vagy elutasította a bitcoinnal való fizetést, azonban ha sikerül a díjakat alacsonyan tartani, valamint a kifizetések időtartamát jelentősen csökkenteni, végre esély lehet a kriptopénz széles körű adoptálására és mindennapi használatára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük