6 millió eurós csalást buktattak le

Francia, belga és izraeli nyomozók közös munkájának eredeményeként lebuktattak egy bitcoinnal és arannyal manipuláló nemzetközi csalást.

Az Europol közleménye szerint letartóztattak több francia és belga állampolgárt akik egy több, mint 6 millió eurós nemzetközi csalásban vettek részt. A csalók, mint minden befektetésekkel kapcsolatos hasonló ügyben itt is magas profitot ígértek az áldozataiknak, akik mint később kiderült egy piramis játékban vettek részt. A nemzetközi hálózat mögött egy francia-izraeli állampolgár áll, rajta kívül összesen kilenc további gyanúsítottat fogtak el a bűnügyi szervek.

A csalók a magas profitot úgy adták el az áldozatoknak, hogy azt ígérték egy olyan bitcoinból, gyémántból és aranyból álló portfóliót készítenek, mely garantáltan nyereséges lesz hosszútávon. A szolgáltatásukat online platformokon keresztül értékesítették.

A nemzetközi csalás hozza a piramis játékok szokásos formáját. A szervezők 5-35% közötti hozammal csábítják magukhoz az áldozatokat, miközben a befizetett összegeket a saját rendszerükben tartják nyílván. Egyre több befektetést várnak el a már meglévő tagoktól is, a csalók pedig az újabb befizetésekből fnanszírozzák az irreálisan magas hozamot – mely ideig-óráig működik csak. Végül amikor nem fedezeti már az új befizetők pénze a régiek kifizetését a piramis összedől.

A mostani csalásban összesen 6 millió eurót tudtak összegyűjteni a csalók, de ezen felül még vártak volna több millió eurónyi további befizetést is a számlák szerint. Ebből a hatóságoknak azonban csak 1 millió eurót sikerült eddig megtalálniuk, a pénz többi része feltehetően az Európai Unión kívül van már.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük