Csak ennyi? Több százmillió dolláros csalás miatt élete végéig eltiltottak egy bankárt a bankszférától

John Stumpfot, a Wells Fargo egykori vezérigazgatóját örökre eltiltották a bankszektortól egy precedens nélküli ítéletben, amit egy szövetségi ügynökség, az Office of the Comptroller of the Currency (OCC) szabott ki.

A bank korábbi vezérigazgatójának még egy 17.5 millió dolláros büntetést is ki kell fizetnie hamis bankszámlaszámokkal történt csalás miatt. Az eset felforgatta a Wells Fargo működését, és erős felháborodást váltott ki országszerte.

Ahhoz, hogy elérjék a kiszabott célszámokat, a bank arra kényszerítette a munkavállalókat, hogy több millió hamis bank- és hitelszámlákat nyissanak. A Wells Fargo az ügyfeleinek általános díjakat számolt fel a hamis számlák után több mint 15 éven keresztül 2002 és 2017 között. A bank elismerte a jogszerűtlen viselkedést, és belegyezett abba, hogy 575 millió USA dolláros büntetést fizessen.

Emellett a Wells Fargo egy másik ügybe is belekeveredett, ami az autóbiztosítások körüli csalásokhoz  kapcsolódott. Az autókölcsönzőknek megengedte, hogy visszavegyék a saját autóikat.

E hét csütörtökön az Office of the Comptroller of the Currency (OCC) hét korábbi igazgatóra szabott ki büntetést több mint 40 millió USA dollár mértékben. Ebből kárpótolják majd a “bank szisztematikus értékesítési gyakorlata során kialakult kötelezettségszegés károsultjait“.

Wells Fargo

A Wells Fargo CEO-ja, John Stumpf

A Joseph Otting az OCC egyik auditora egy nyilatkozatban elmondta:

Az OCC által kiszabott büntetés megerősíti az ügynökség azon elvárását, hogy a nemzeti bankok és szövetségi takarékszövetkezetek menedzsmentjének és munkatársainak tisztességes hozzáférést kell biztosítani a pénzügyi szolgáltatásokhoz. Emellett tisztességesen kell kezelni az ügyfeleket, és minden jogszabálynak és szabályozásnak meg kell felelni.”

Mi áll a Wells Fargo jelentésben?

Az OCC megerősítette, hogy ezeknek a személyeknek a kötelezettségszegése lehetővé tette éveken keresztül a hamis gyakorlat folytatását. Ez a rossz gyakorlat több millió banki ügyfelet és több ezer banki alkalmazottat érintett.

Az OCC jelentése azt is összefoglalta, hogy a Wells Fargo Community Bank, ami a bank retail üzletágát foglalja magába, hogyan folytatta ezt a széleskörű manipulációt.

A nem engedélyezett termékek és szolgáltatások, amiket az ügyfeleknek kínáltak, csak a bank pénzügyi érdekeit szolgálták. A bank egy új mérőszámot is bevezetett, amit ‘cross-sell’-nek (keresztértékesítés) és ‘cross-sell ratio’-nak (keresztértékesítési arány) nevezett el. Ezek a mérőszámok az eladott termékek számát mérte háztartásonként. A nem engedélyezett termékek és szolgáltatások értékesítése inflálta ezeket a mérőszámokat, és áttételesen a részvényárfolyamot növelte.”

Az amerikai bank bátorította az átfogó csalási gyakorlatot az értékesítésben mint elfogadható mellékhatást a bank jövedelmező értékesítési modelljében. Emellett nem vezetett be semmilyen hatékony ellenőrző rendszert, ami elkapta volna a szisztematikus csalást. A pénzügyileg nyereséges üzleti modell felszámolása helyett az igazgatók szemet hunytak az illegális és helytelen gyakorlat felett.

A Wells Fargo banknak jobb és kifejlettebb eszközei és rendszere volt azon munkavállalók azonosítására, akik nem hozták az értékesítési célokat, mint azokra a munkavállalókra, akik illegális értékesítési gyakorlatot folytattak. A bank ellenőrző rendszere szándékosan csak azokat a munkavállalókat kapta el, akik a legnagyobb mértékben követték el az illegális tevékenységet.

Összegezve tehát a bank szenior igazgatói a profitot létesítették előnyben ahelyett, hogy megállították volna a szisztematikus csalási tevékenységet a bank működésében.

A Wells Fargo jelenlegi vezérigazgatója Charles Scharf kiemelte egy csütörtöki közleményben:

Az OCC akciója összhangban van az én elképzelésemmel is, hogy mindenki maga felelős a saját tetteiért. Szintén felderítette az OCC, hogy a Wells Fargo akkori működési modellje hibás volt.

A tiltás és a büntetés jóval enyhébb, mint ilyen esetekben Kínában kiszabnának. A kínai Hengfeng Bank korábbi vezetőjét például halálra ítélték 100 millió dollár elsikkasztása és vesztegetés miatt miközben a bankot az államnak kellett megmentenie a totál csődtől.

Érdekelhet: