600 ezer dollárnyi áramot loptak bitcoin bányászat miatt

Malajziában lekapcsoltak két bitcoin bányász farmot, ami havi szinten 20 ezer dollárnyi áramot fogyasztott – jogtalanul.

Malajzia Johor tartományában leállítottak két kriptopénz bányász farmot, amik együttesen az évek során több, mint 600 ezer dollár értékű elektromos áramot loptak a hálózatról.

A keddi cikk szerint, ami a helyi újságban megjelent, több elkövetőt is letartóztattak az ügyben miután a hatóságok megszálltak két farmot is Iskandar Puteri városában. Az ország energiabizottságának helyi vezetője, Nazlin Alim Sadikhi elmondta, hogy az egyik farmon 100 bányászgép, a másikon pedig 48 gép működött a nap 24 órájában 2 éven át. A tulajdonosok mindössze 7-14 dollárt fizettek a havi elektromos áram számlára, miközben a havi felhasználás elérte a majdnem 20 ezer dollárt.

“Illegális kábelezéssel jutottak hozzá az áramhoz kikerülve a villanyórát” – mondta el Sadikhi az ügy kapcsán.

Az illegális bányász üzemek Malajzia szerte egyre több problémát okoznak, pedig mind a kereskedés, mind pedig a bányászat engedélyezett az országban. A maláj elektromos áram szolgáltatásáról szóló törvényben kimondják, hogy amennyiben valaki a hálózatról lop energiát, akár 1,2 millió dolláros bírsággal és 10 év börtön büntetéssel is felelhet a tettéért. Azonban a helyi jelentések szerint a mostani elkövetőkre mindössze 240 ezer dollár értékű büntetés vár, amennyiben a bíróság is bűnösnek találja őket.

A hivatalos jelentések szerint csak 2020-ban 90 hasonló farmon történt rajtaütés Malajziában, 2018 óta pedig már 288 üzemre csaptak le a hatóság emberei. Az ország elektromos áram szolgáltatója a TNB több, mint 25 millió dollárnyi bevételtől esett eddig el a hasonló illegális bányásztelepek miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük