600 millió dollár vált kámforra a kriptopiaci rali következtében

A kriptopiacokat shortoló kereskedők eddig több mint 608 millió dollár veszteséget kellett hogy leírjanak az elmúlt 24 órában, miután a kriptovaluták zöme rég nem látott látványos raliba fordult.

A CoinGlass adatai szerint a short kereskedők mintegy 608 millió dollárt szenvedtek el a cikkírás időpontjáig (2022/1/14, 14:33). A short rekt közel fele az OKX kriptotőzsdén keletkezett 309 millió dollárral, amit követ a Binance 157 millióval.

A shortolók mellett a long kereskedőket is váratlanul érte a helyzet, mivel eddig több mint 122 millió dollárnyi long pozíció került likvidálásra. Ezzel a likvidált pozíciók összértéke az elmúlt 24 órában több mint 731 millió dollárra emelkedett, amire november nyolcadika, az FTX-krach óta nem volt példa.

A rekordszintű határidős pozíció likvidálás nagyja akkor történt, amikor a főbb kriptovaluták áttörték a kulcsfontosságú ellenállási szinteket ezzel kinyújtva a ralijukat. A BTC, a világ legnagyobb piaci értékű kriptovalutája az elmúlt 24 órában átlépte a 21 000 dolláros árfolyamhatárt, míg az ether karcolta néhány váltón az 1600 dollárt. A két vezető érme 10,6% és 8,9%-os pluszban, ámbár mostanra a rali ereje kezd apadni.

Eközben a digitális valuták határidős piacán is meredeken emelkedett az aktivitás. Ahogy azt a Crypto Quant elemzője, Ki Young Jun megjegyezte, a vevők szombat kora reggel léptek fel a piacra és mintegy 4 milliárd dollár értékű volument generáltak csak a bitcoin határidős piacokon.

A rali okai tisztázatlanok, egyesek a kedvező amerikai inflációs (CPI) adatokat látják a háttérben, ugyanis a munkaügyi minisztérium csütörtökön közzétett új adatai az infláció lassulását jelezték, amit pozitívan vettek a tőkepiacok, beleértve a részvény- és kriptopiacokat egyaránt.

A várakozásokkal összhangban az Egyesült Államok éves inflációs rátája 6,5%-ra csökkent decemberben, szemben a novemberi 7,1%-kal. Havi szinten az infláció 0,1%-kal csökkent, szemben az előző havi 0,1%-os emelkedéssel. A fogyasztási árindex, amely nem veszi figyelembe az erősen volatilis élelmiszer- és energiaárakat, a novemberi 6%-ról 5,7%-ra csökkent.

Az alacsonyabb infláció általában pozitív jel a kockázatos eszközök piacán, mint amilyen a kriptó is, mivel a vezető központi bankokat a kamatemelés elodázására ösztönözheti. Az elmúlt évben a Fed és más központi bankok világszerte agresszíven emelték a kamatokat, ami kedvezőtlen környezetet teremtett a kriptó számára.