Brutálisat nőtt az évben a bitcoin állománnyal rendelkező nagyvállalatok száma, itt a 7 legnagyobb

Egyre több tőzsdén jegyzett vállalat flörtöl a bitcoinnal fedezeti, tartalékolási invesztíció apropóján. Összeszedtük azt a 7 tőzsdei vállalatot, ami a legnagyobb bitcoin állománnyal rendelkezik.

Az elmúlt néhány hónapban sorra jöttek a hírek arról, hogy komoly vállalatok bitcoint vásárolnak a korlátlan mennyiségi könnyítsek és az inflációs félelmek hatására. A bevásárlások pedig a bitcoin árfolyamán is nyomot hagytak, mivel a héten a 15.000 dollárt megütve oly magasan járt az árfolyama, mint utoljára 2018 januárjában.

Nézzük is meg, melyik nagyvállalatok táraztak be bitcoinból.

1. Grayscale

A Grayscale befektetési vállalat egyértelműen a legnagyobb névnek számít a bitcoin vállalati befektetőinek körében. A befektetési alap akkreditált (értsd: nagy vagyonú) befektetőknek ad lehetőséget, hogy bitcoinba és egy sor másik digitális eszközbe fektessenek anélkül, hogy közvetlenül foglalkozniuk kéne a vásárlással vagy biztonságos tárolással. Az alap már több, mint 7 milliárd dollárt értékű bitcoint kezel, ami a teljes bitcoin kínálat 2%-át, több, mint 480 ezer bitcoint tesz ki.

2. CoinShares

A CoinShares a digitális valuta befektetések egyik első pionírja, ők voltak az elsők a piacon, akik egy szabályozott kockázati tőkealapot hoztak létre, mely bitcoinba fektetett. Jelenleg két szabályozott piacon elérhető bitcoin alapú terméket is kínálnak: a dollár alapú Bitcoin Tracker One-t és a Bitcoin Tracker Euro alapot. 2020 novemberében 69 ezer bitcoinnal rendelkeztek, melynek összértéke meghaladja az 1 milliárd dollárt.

3. MicroStrategy

Az előkelő 3. helyet egy olyan cég foglalja el, mely nem kínál közvetlenül bitcoin befektetéseket. A MicroStrategy üzleti elemzésekre szakosodott platform a bitcoinban látja a gyengülő dollár elleni fedezet lehetőségét. Emiatt 2020 nyár végén összesen 425 millió dollár értékben, 38 ezer bitcoint vásároltak. Emellett a cég ügyvezetője további 17 ezer bitcoin tulajdonosa.

4. Galaxy Digital Holdings

A kriptovaluta fókuszú kereskedelmi bank 16 ezer bitcoin tulajdonosa, melyet Michael Novogratz, lelkes bitcoin támogató alapított. Az alapító szerint a koronavírus egyértelműen a bitcoin felé tereli az embereket, ezért ő igencsak pozitívan látja a kriptopénz jövőjét. A befektetési holding szeretné elérhetővé tenni a digitális eszközt az intézményi befektetők számára, így eszközkezelés mellett tanácsadást és kereskedési támogatást is nyújt.

5. 3iQ

A kanadai digitális eszközkezelő cég 8295 bitcoinnal rendelkezik. A cég idén áprilisban vezette be a torontói részvénypiacra a bitcoin alapját, amin keresztül a kanadaiak szabályozott keretek között tudnak bitcoint vásárolni a befektetési brókerükön keresztül. Az alap letétkezelője a Winklevoss testvérek által alapított Gemini. Kanada mellet ősszel a gibraltári tőzsdén is bevezettek egy hasonló terméket, mellyel kapcsolatban nagy elvárásaik vannak: szeretnék, ha ez válna a legnagyobb bitcoin befektetési alappá a piacon.

6. ETC Group

A londoni ETC Group eddig több, mint 5 ezer bitcoint gyűjtött össze, melyet a tőzsdén kereskedett termékként ajánl befektetői részére. Az ETC Group volt az első, amik a német XETRA tőzsdén idén júniusban bevezette az első európai, központi elszámolású bitcoin befektetési alapot.

7. Square

És végül de nem utolsó sorban, nem maradhat le a listáról a Twitter alapító Jack Dorsey másik startupja, a Square, mely októberben 50 millió dollár értékben vásárolt bitcoint, mely a cég eszközállományának 1%-át teszi ki. Az online fizetési megoldásokra specializálódott Square jelenleg 4700 bitcoin birtokosa, ami a teljes bitcoin készlet 0,025%-át teszi ki.

Egy teljes listát a bitcoint birtokló cégekről a bitcointreasuries.org oldalán találtok.

bitcoin nagyvállalat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük