700 mini földrengés történt a Kanári-szigetek alatt alig 7 kilométerrel

Mintegy 700 darab különálló mini földrengés rázta meg a spanyol Kanári-szigetek szigetcsoporthoz tartozó La Palma szigetét. A kanári-szigeteki vulkanológiai intézet, az Involcan szakértői szerint további, akár erősebb rengések is várhatóak a közeljövőben. A tudósok mindezt a sziget alatt rejlő olvadt kőzetek egyre emelkedő szintjével magyarázzák. Szerencsére a legerősebb rengés is mindössze 3,4-es erősségű volt, így kár nem keletkezett. Egyesek azonban attól tartanak, hogy a rengések egy közelgő vulkánkitörés előjelei lehetnek.

A kisebb óceáni szigetcsoportok sokszor vulkáni eredetűek, így nincs abban semmi rendkívüli, hogy ezeken a helyeken időről időre megremeg a föld. Bár a talán leghíresebb vulkáni eredetű szigetcsoportról, a Hawai-szigetekről mindenki tudja, hogy ezeken óriási, a mai napig aktív vulkánok találhatóak, Európában a legtöbben teljesen megfeledkeztek a jelenben is folytatódó vulkáni aktivitásról.  Az Involcan figyelmeztetése szerint a 7,8 és 10 kilométeres mélységben észlelt rengések a Cumbre Vieja nevű vulkán ébredezéséről adhatnak tanúbizonyságot. Értesülések szerint a földrengés sorozat következtében aktiválásra került a Kanári-szigetek PEVOLCA nevű, a civilek és épületek védelmét szolgáló akcióterv.

Nem szabad elfeledkezni arról, hogy Európában sem elképzelhetetlen egy pusztító vulkánkitörés

Helyi hivatalnokok 30 éve rekord mennyiségű Helium-3 összetételt mértek a légkörben. Ez a gáz egyértelműen növekvő aktivitásra és egy lehetséges közeljövőbeli kitörésre utal. Természetesen földrajzi léptékekről beszélünk, így a “közeljövőben” kifejezés akár évtizedeket is jelenthet. Mivel azonban a vulkánkitörések nagyon nehezen előrejelezhetőek, elméletben nem lehet kizárni teljes bizonyossággal egy kitörést akár már holnap sem.

A Cumbra Vieja, a kontinens egyik legaktívabb vulkánjának számít. Utolsó kitörésére 30 éve került sor, akkor szerencsére nem történtek halálesetek. Mivel a sziget viszonylag gyéren lakott, így egy kitörés és az azzal járó földrengés nem is feltétlenül a Kanári-szigetek lakosságát veszélyeztetné leginkább, hanem azokat, akik az ezt követő cunami útjába kerülnének. Természetesen ennek ellenére a helyi szakemberek továbbra is fokozott figyelemmel kísérik a helyzetet és szükség esetén evakuációs tervvel is rendelkeznek.

Földrengés és vulkánkitörés Európában elképzelhető a Kanári-szigetek mellett más helyeken is. A híres Pompei ókori városát földdel egyenlővé tévő olaszországi Vezúv szintén a mai napig aktív, a szintén olaszországi, Szicília szigetén található Etna pedig olyannyira aktív, hogy már közel egy éve folyamatosan lávát és gázokat ereget magából, igaz, szerencsére csak igen kis mennyiségben.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük