Hawaiiban a bankok hamarosan kriptovaluta számlákat is vezethetnek

A Hawaii Állami Szenátus elfogadta azon törvényjavaslat első olvasatát, amely felhatalmazza a bankokat kriptovaluták letétbe helyezésére.

A törvényjavaslat meghatározza azon rendelkezések sorozatát, amelyeket a banknak be kell tartania ahhoz, hogy digitális eszközöket letétbe helyezhessen. A letétkezelési szolgáltatások a következőkre terjednek ki: “az ügyfelek pénzének és digitális eszközeinek tárolása és kezelése e szakasz szerinti letétkezelőként, vagyonkezelői és bizalmi hatáskörök gyakorlása révén, beleértve az alapkezelést és az ügyfelek utasításainak végrehajtását”.

Annak érdekében, hogy egy bank kriptovaluta letétkezelőnek minősüljön, be kell tartania bizonyos számviteli és belső ellenőrzési szabályokat, információtechnológiai gyakorlatokat kell alkalmaznia, illetve meg kell felelnie a pénzmosás elleni és KYC követelményeknek.

Cél a kriptovaluták jogbiztonságának garantálása

E mellett a kriptovalutákat felveszik az Egységes Kereskedelmi Kódexbe, ami az Egyesült Államok szövetségi szintű egységesített értékesítési és kereskedelmi törvényei.

A kriptovaluták három alcsoportba lennének besorolhatóak: digitális fogyasztói eszközök, digitális értékpapírok és virtuális valuták és valamennyit immateriális javakként könyvelnék el.

A törvényjavaslat kitért a kriptovaluták értékpapír mivoltára, illetve az okos szerződésekre és a több aláírásos megállapodásokra.

A javasolt jogszabály egyben felhatalmazná a bíróságokat a kriptovalutákkal kapcsolatos keresetek tárgyalására.

Amennyiben törvénybe foglalják, akkor egyértelművé válna a kriptovaluták osztályozása, egyben összhangba hozná a törvény más államok törvényeivel. A felhatalmazás, hogy a Hawaiiban működő bankok kriptovaluta letéteket is kezelhetnek könnyen a szigetre terelheti a globális kriptovaluta vállalkozásokat, már ha megfelelő adózási környezettel párosul.

Érdekelhet: