745 ezren hunytak el túlóra miatt: halálos a hosszú munkaidő

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

745 ezer ember hunyt el hosszú munkaidőhöz köthető betegségekben 2016-ban, áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legújabb globális felmérésében.

A tanulmányból kiderül, hogy a heti 55 órás vagy annál hosszabb munkaidő 35%-kal megnöveli a stroke, 17%-kal pedig szívbetegség kialakulásának kockázatát, mely végül korai elhalálozáshoz vezethet. Megtudhattuk ugyanis, hogy 2000 és 2016 között a hosszú munkaidőhöz köthető szívbetegség okozta halálozások száma 42%-kal, a stroke-ban elhunytak száma pedig 19%-kal nőtt. Az elmúlt évek során, 2000-hez képest a két említett betegségben elhunytak száma összesen 29%-kal emelkedett.

A WHO és az ILO felmérése
A WHO és az ILO felmérése

A felmérés szerint a munkavégzéssel összefüggő betegségek az esetek 72 százalékában leginkább a férfiakat érintette. A legtöbb elhalálozást azon 60 és 79 év közöttiek körében regisztrálták, akik heti 55 órát vagy annál többet dolgoztak.

Regionális alapon Délkelet-Ázsiát érintette a legsúlyosabban a probléma, és közel 320 ezer túlóra okozta halálesetet regisztráltak, míg a Csendes-óceán nyugati régiójában valamivel több mint 200 ezer halálesetet jegyeztek fel. A WHO állítása szerint annak eredményeképpen, hogy a koronavírus világjárvány alaposan megváltoztatta a munkavégzés módját és, mivel egyre többen dolgoznak túlórában, még több embert fenyeget a munkával összefüggő fogyatékosság kialakulása és az elhalálozás.

Itt az idő, hogy nemet mondjunk a túlórára

A heti 55 órás vagy annál hosszabb munkavégzés komoly egészségügyi problémákhoz vezet” – nyilatkozta Dr. Maria Neira, a WHO Környezetvédelmi, Klímaváltozási és Egészségügyi Minisztériumának igazgatója. „Itt az ideje, hogy mindannyian – az államok, a munkaadók és munkavállalók – ráébredjünk, hogy a hosszú munkaidő bizony korai halálhoz vezethet” – tette hozzá.

banner

A WHO már számos ajánlást megfogalmazott annak érdekében, hogy lépést tegyenek és megvédjék a munkavállalók egészségét. Bevonják politikájukba például az államokat is acélból, hogy olyan törvényeket, rendeleteket vezessenek be, melyek tiltják a kötelező túlórát és biztosítsák a munkaidő maximális korlátozását. Mindezen felül, a WHO szerint kétoldalú vagy kollektív megállapodásokat kell kiépíteni a munkaadók és a munkavállalók között a rugalmas munkaidő, valamint a maximális, 55 óra alatti óraszám bevezetése érdekében.

vofanny

parents gave me money for college but I invested in crypto

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.