777 millió dolláros közösségi fejlesztési alap jön a Polkadot hálózaton

777 millió dolláros fejlesztési alap lett létrehozva a Polkadot hálózatnál, a blokklánc alapítójának, Gavin Woodnak a bejelentése szerint. Wood még vasárnap tweetelt arról, hogy a Polkadot pénzügyesei 18,9 millió DOT érmét (ami kb 777 millió dollárt ér) különítettek el egy olyan a hálózati frissítéseket szolgáló alapba, amelynek a felhasználásáról a blokklánc közösség tagjai dönthetnek majd. Mindezt csupán néhány héttel azeéőtt, hogy az oldalon elindulnának az úgynevezett “paralánc” aukciók.

Wood mindazonáltal nagyvonalakban beszélt arról, hogy milyen jellegű fejlesztésekre fogják fordítani  a közösség véleményével is összhangban az alapban lévő pénzt. Elmondása szerint a pénzösszeget a Polkadot ökoszisztéma építésére és kiterjesztésére fogják fordítani, illetve bármilyen olyan egyéb a hálózat érdekeit szolgáló célra, amelyek a tokenbirtokosok és a “Polkadot tanács” jóváhagynak. A Polkadot tanács jelenleg 13 személyből áll, de a résztvevők számát a jövőben 24 főre tervezik bővíteni.

Hiába van joga mindenkinek kezdeményezni, senkit nem érdekel az egész

A polkadot fejlesztési alap célja továbbá a tokenbirtokosok aktivitását növelni, hiszen a közösségi kezdeményezések többségét illetően a kisbefektetők részvételi aránya elenyésző volt. A Polkadot egy úgynevezett “governance token”, vagyis kicsit hamísan fordítva “irányítói token”, melynek lényege, hogy elméletben az összes tokenbirtokosnak van valamilyen mértékű beleszólása a hálózat működésébe. A Polkadot hálózaton bárki indíthat kezdeményezést, azzal a feltétellel, hogy a megvalósításhoz szükséges DOT tokenek legalább 5 százalékát birtokolnia kell.

Ezután a kezdeményezéseket még persze tanácsnak is jóvá kell hagynia. Sokak szerint az egyik probléma az, hogy ha a javaslat elutasításra kerül, akkor a kérdéses 5 százalékos letét elveszik, ami azoknak az érdeklődését is letöri akiknek esetleg lenne affinitásuk beleszólni a hálózat jövőjébe. Természetesen a még mindig nagyon jellemző spekulatív magatartás sem segít a tokentulajdonosi aktivitáson, nevén nevezve az, hogy a DOT token tulajdonosok jó része, ha nem többsége feltehetőleg még alapvető ismeretekkel sem rendelkezik magáról a hálózatról és nem is érdekli az egész, csupán ül a tokenjein és azt várja, hogy mikor fogja tudni azokat jó áron elpasszolni.

A cikk elején említett úgynevezett “paraláncok“, afféle mellékes vagy beágyazott blokkláncként fognak műkdöni a polkadot hálózaton, számítási kapacitást és blokklánc szolgáltatásokat biztosítva (például PoS validálást) a paralánc tulajdonosoknak, elsősorban szoftveres alkalmazások számára. Ez előnyös megoldás lehet azoknak, akik blokklánc technológiát szeretnének valamilyen célra használni, de nem akarnak, vagy nem tudnak saját hálózatot fejleszteni és fenntartani.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük