Hogyan működik a Polkadot hálózat és mi újat tud?

A Polkadot egy olyan hálózat, amit arra terveztek, hogy összekösse az összes többi blokklánc hálózatot. Általánosságban úgy is nevezhetjük, hogy egy multiláncból álló hálózat, mert biztosítja az átjárhatóságot a hálózatok között. A Bitcoin például ennek a működési elvnek pont az ellentettje, ugyanis csak a saját Bitcoin hálózaton működik.

A Polkadot végső célja, hogy egy keretrendszert teremtsen az összes olyan blokklánc számára, amely csatlakozni szeretne. Az informatika területéről egy jó szemléltető példa a Polkadotra a HTML protokoll, amely lehetővé teszi a weboldalak, böngészők és webszerverek közötti együttműködést. Az ötlet onnan indult, hogy rendbe akarják rakni a bonyolult és költséges kriptovaluta bányászati folyamatokat (beleérve a tranzakciók validálását és a biztonsági protokollokat is), és lehetővé tegyék a fejlesztők számára, hogy csak a dapp-ok fejlesztésére és az okosszerződés funkcionalitására fókuszáljanak.

Miért fontos ez?

A fejlesztőknek, akik innovatív és decentralizált rendszereket akarnak építeni, általában a nulláról kell megtervezni a blokklánc hálózatot. Ez természetesen időt, tehetséget és erőforrásokat igényel, és egy olyan alapdologra égetik ezt el, amely nem hoz versenyelőnyt. A Polkadot célja, hogy egy olyan platformot teremtsen a fejlesztőknek, ahol ők már egy értékteremtő terméket tudnak fejleszteni, amely minden blokkláncon működik, nemcsak egyen.

Hogyan működik a Polkadot hálózat?

A blokkláncok rácsatlakozhatnak a Polkadotra, és párhuzamosan tudnak működni. Ezzel hozzáférhetnek a hálózat proof-of-stake típusú tranzakciók validációjához. A hálózatban, amit a terminológia ‘relay chain-nek’ hív, a tranzakciók címeit ellenőrzik, és az adatok standardizálva vannak, hogy minden rendszer megértse azt.

Habár a funkcionalitást a Polkadot biztosítja, a hálózathoz csatlakozó blokkláncok használhatják a saját PoS mechanizmusukat is. Saját maguk dönthetnek arról, hogy mikor és hogyan frissítik a kódjukat, hogyan futtatják a dapp-okat, és milyen tokent választanak. Ezzel megtarthatják a saját biztonsági eljárásaikat és bármikor beépíthetnek egy új protokollt.

Tudtad?

A Polkadot hálózatot Gavin Wood építette, aki az Ethereum egyik alapítója volt. Ma pedig a Web3 Alapítvány és a Parity Technologies fejleszti azt, aminek az alapítói között van Gavin Wood és Jutta Steiner. A Polkadotnak van saját belső tokenje is, ez a DOT. A token birtokosai szavazhatnak a potenciális kódváltozásokról, amely konszenzus esetén automatikusan implementálva lesz a teljes hálózaton.

Milyen problémákat lehet megoldani a Polkadot hálózat alkalmazásával?

A két fő probléma, amit a blokklánc alapú rendszereknek meg kell oldani a skálázhatóság és az irányítás. A skálázhatóság alatt azt értjük, hogy a hálózat mennyi tranzakciót képes feldolgozni másodpercenként. Az irányítás pedig arra vonatkozik, hogy a közösség hogyan menedzseli a protokoll upgradeket és változásokat. A Polkadot mind a két problémára próbál megoldást hozni.

Legújabb fejlesztések

A Polkadot a mainnet főhálózatát 2020 májusában indította el és rögtön felkeltette a befektetők, fejlesztők és kriptovaluta kereskedők figyelmét.

Nem egész egy év alatt nagyon látványos fejlesztéseket hajtott végre, ami sok tényezőben megmutatkozik:

  • Nem egész egy év alatt a negyedik legnagyobb kriptovalutává nőtte ki magát, legmagasabb piaci kapitalizációja eddig 18 milliárd dollár volt.
  • Miután megbontották az eredeti DOT tokeneket 1:100 arányban, így a kínálata is 10 millióról 1 milliárd darabra növekedett.
  • Nagyot nőtt a fejlesztői aktivitás is a hálózaton, jelenleg 230 futó projekt van a platformon.

Még nem egész egy éve indult csak el a blokklánc, a DOT token már a legtöbb nagy és népszerű kriptovaluta kereskedési platformon megvásárolható és lehet is kereskedni vele.

Polkadot hálózat

Mi a Polkadot víziója?

A Polkadot egy olyan alap infrastruktúra platformmá szeretne válni, amelyre az összes blokklánc építhet. Abban hisznek, hogy ehhez egy olyan rendszert kell építeni, ahol mindenki egyenlő feltételekkel játszik. A vállalatok szabadon innoválhatnak abban a tudatban, hogy az alapok biztosak, amit a Polkadot szolgáltat.

Mi az a Polkastarter?

2020 végén indult a Polkastarter, amely egy Polkadot alapú decentralizált tőzsdeplatform, amit arra terveztek, hogy támogassa a láncokon átívelő token pool-okat és aukciókat.

Az új projektek számára lehetővé teszi, hogy könnyen vonjanak be új tőkét, ami az indulásukhoz és a fejlesztésükhöz szükséges. A befektetők számára pedig megadja a lehetőséget, hogy biztonságos módon vásároljanak tokeneket egy egyszerű és letisztult felületen keresztül.

A Polkastartert a POLS token támogatja, amely biztosítja az irányítást, lehet fizetni vele a tranzakciós díjakat és limitált tokenhalmazhoz ad hozzáférést.

Mit tartogat a jövő?

A Polkadot nagyon sikeresen indult, és nagyon hamar a negyedik legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptovalutává vált. Most azonban új kihívásokkal áll szemben, hogyan tud továbbfejlődni a kezdeti sikerek után, és hogyan tudja lerázni magáról a versenytársakat, akik a sarkában vannak.

Ugyanis nem a Polkadot az egyetlen platform, amely a skálázhatóság, az irányítás és az interoperabilitás javítására fókuszál.

A Dfinity is azt állítja, hogy megvan a megoldása a skálázhatóságra, a WanCain pedig komolyan foglalkozik az interoperabilitással. Most mégis úgy tűnik, hogy a Cosmos a legnagyobb versenytárs. A társaság már ugyanis 2014 óta dolgozik a blokkláncok átjárhatóságán, és nagyon hasonló a működési elve mint a Polkadot hálózatnak. A Cosmos 2019 márciusában indította el a hálózatát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.