Elon Musk tovább nyomul előre a Starlink-projekttel

Átléptek egy újabb bűvös határt

Még pár nappal ezelőtt írtunk arról, hogy Elon Musk űrkutatással foglalkozó cége, a SpaceX hatvan műholdat állított Föld körüli pályára. Musk viszont egyáltalán nem habozik, ma ugyanis újabb 60 műholdat lőttek ki a világűrbe. Ezzel pedig a teljes szám már eléri a 830-at. A műholdak léte alapfeltétele annak, hogy végre elindulhasson a világ összes lakosának ígért szélessávú internetes álom, a Starlink. És egyáltalán nem titkos projektről volt szó most sem, aki akarta, a SpaceX hivatalos weboldalán élőben tudta követni a kilövést.

Mi a célja a Starlinknek?

A SpaceX egy közel 50 milliárd dolláros értékre becsült cég, amely 2015-ben indította el a Starlink-projektet. A fő cél az volt, hogy mindenki számára nagysebességű internetet biztosítson. Ugyanis hihetetlen módon, de napjainkban még mindig a bolygó lakosságának fele fér csak hozzá az internethez, a Starlink pedig műholdak ezreinek pályára állításával ezt akarja megváltoztatni.

A műholdak segítségével ugyanis a legeldugottabb helyeken is elég lesz hozzá egy antenna, hogy egy gigabájt per másodperces sebességet biztosító internethez férjünk hozzá. Ez pedig elég lesz ahhoz, hogy nagyfelbontású élő streamet nézzünk vagy elmerüljünk a kriptovaluták világában.

Van, aki már használhatja

Elon Musk már többször beszélt a Starlinkes álmáról, ha lehet hinni a legutolsó nyilatkozatainak, akkor a projekt 2021-ben befejeződik. És ezzel elkezdődik a végtelen internet világa, ráadásul ha hinni lehet a terveknek, akkor az első bétateszt hamarosan kezdődik az USA északi részén és Dél-Kanadában. A két országon kívüli tesztekre akkor kerülhet majd csak sor, ha a cégnek sikerül begyűjtenie a szükséges hatósági engedélyeket. De ezek alapján még mindig lehetünk szkeptikusak, viszont vannak már élő példák, amelyek bizonyítják, hogy működő koncepcióról van szó. Washington államban a katasztrófavédelem már használja erdőtüzekkel való küzdelem során, de szintén Washington államban a hoh indiánok online tanulásra használják már egy ideje.

Ennyi láthatóak a műholdak
Forrás: medium.com

És ezzel kapcsolatban már volt több egyéb kezdeményezés is, például amikor Fehéroroszországban tüntetések kezdődtek augusztusban, Elon Musk segítséget kínált az országnak. Ez a segítség a Starlink lett volna, ugyanis fehéroroszok ezrei kérték Muskot, hogy biztosítson internetet az országnak. Tették mindezt akkor, amikor a kormány kikapcsolta a világhálót, hogy így próbáljon úrrá lenni a polgárok megmozdulásain.

A projekt árnyoldalai

Persze azért nem mindenki teljesen boldog a sok ezer új műholdtól. Még márciusban a The Verge írt egy elég hosszú cikket a Starlink-projekt által okozott károkról. De más szakértők is aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy 12 ezer új, egyébként rendkívül fényes műhold komoly fényszennyezéssel járna. Plusz ennyi műhold esetén már elég komoly logisztikát igényelne a nagyfelbontású teleszkópok használata. Hiszen megtörténhet, hogy egy csillagász, aki a Neptunuszun túli objektumokat akarta tanulmányozni, a rengeteg műhold miatt ezt képtelen lesz majd megtenni, mert nem fogja őket látni. Viszont tudósok szerint akár az átlagembereket is érinteni fogja ennyi fényes új műhold, hiszen ezzel akár végleg megszünhetnek az éjfekete sötét éjszakák és mindig lesz valamennyi fény az égbolton.

Konkluzió

Akárhogy is, a mostani írásnak nem az a fő témája, hogy a Starlink-projekt káros hatásait mutassa be, hanem, hogy beszámoljon arról, hogy a projekt halad tovább előre. És a legvégén egy aprócska afrikai vagy éppen ázsiai kis faluban biztosan nagyon várják már a nagysebességű internet megérkezését. Ezzel ugyanis fantasztikus új világok tárulhatnak fel minden embertársunk számára.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük