8x erősebb a Bitcoin hálózat, mint volt a 2017-es mánia idején

A Bitcoin (BTC) hálózata mögött több számítási erő áll, mint 2017-es év végi ralija idején. A Blockchain blokkláncelemző cég adatai alapján július 20-án a Bitcoin hálózat teljes hashrátája elérte a 79 billió terahash per másodperces (TH/s) értéket.

Nincs pihenés, újabb rekordon a Bitcoin hálózat

A hashráta a Bitcoin hálózat ‘egészségének’ elsődleges indikátora mivel képet ad a tranzakciók biztonságosságáról és a bányászati beruházási kedvről. Amikor esik a hashráta, a bányászok inkább átállítják más kriptopénzekre az ASIC bányászhardvereiket vagy lekapcsolják, mert nem jövedelmező bitcoin bányászniuk. Amikor emelkedik, akkor az általában az árfolyam emelkedését is magával vonja a befektetések megnövekedésével együttesen. A hashráta június 21-én 65 billió TH/s volt ami július elsejére.

Az érték a hétvégén szökött fel 79 billióra majd vasárnap 67.1 billióra TH/s-ra esett vissza. A grafikonon is leolvasható fluktuáció természetes velejárója az általánosságban emelkedő trendnek. A hashráta emelkedés 2017-es bitcoin mánia idején tapasztalt csúcshoz képest megnyolcszorozódott.

8x erősebb a Bitcoin hálózat, mint volt a 2017-es mánia idején

Blockchain.info hashráta adatok

A rekord azért is figyelemreméltó, mert az árfolyam jóval elmarad az akkori 20 000 dolláros csúcstól és jelenleg durván a felén, 10 500 dolláron tanyázik. Két héttel ezelőtt volt egy kisebb felfutás, akkor 13 800 dollárig ralizott az árfolyam, de nem tellett sok időbe, hogy 9000-es tartományig korrigáljon vissza.

Egy újabb érdekesség, hogy a bitcoin tranzakciós költségek továbbra is alacsonyak szemben a 2017-es extrém, akár 40 dollárt is elérő utalási díjakkal szemben. Jelenleg a 6 blokk konfirmációs díj összege 0.41$.

A bányászati teljesítmény ekkora mértékű felfutása egyetlen dologra vezethető vissza: a 2020 májusi bitcoin feleződésre, aminek eredményeképp a bitcoin blokkjutalom 12.5 bitcoinról 6.25-re esik.

A Bitcoin bányászati nehézség szintén rekordon áll, ami azt jelenti, a bányászoknak egyre erősebb, hatékonyabb és olcsóbb áramot használó gépeket kell a hálózatra kötniük, hogy jövedelmezőek maradjanak.

Kövess minket Facebookon és Instagramon is. Értesülj első kézből a friss kriptós hírekről!