A bitcoin ára követi a hashrátát vagy a hashráta az árat?

A szakértők eddig nem tudtak zöld ágra vergődni a kapcsán, hogy vajon hogyan értelmezzék a bitcoin árfolyam és a hálózati hashráta közötti összefüggést. Vajon az új rekordot döntögető hashráta következtében a BTC árfolyama további ralira van ítélve?

Július 5-én a Bitcoin hashráta 74 500 000 terahash per másodperces értékével elérte a csúcsát, ami újfent előtérbe hozta a hashráta és az árfolyam közötti összefüggés-elméleteket. Ha az árfolyam követi a hashráta emelkedését, akkor az év hátralevő részében az árfolyam még tovább fog erősödni.

74 548 543 okunk lehet a befektetésre

A blockchain.com adatai szerint (lásd fenti ábrát) a Bitcoin hálózat hasrátája 74 548 543 TH/s értéken tetőzött július 5-én. Egy kriptopénz hashrátája alatt értjük azt a sebességet, amit a bányászok a proof-of-work (munkabizonyíték alapú) számítások végrehajtásakor produkálni képesek másodpercenként. Minél magasabb a hashráta, annál nagyobb egy egységnyi bányász esélye, hogy sikeresen megoldja a kriptográfiai fejtörőt és blokkjutalomban részesüljön, ami momentán 12.5 frissen generált bitcoin.

A magas hashráta jelenléte egészséges bitcoin bányász körülményeket indukál. Azt is jelenti, hogy egyre több bányász fektet be és használ hatékony alkalmazásspecifikus hardvereket egymással versenyezve, hogy feldolgozhassák a tranzakciókat és blokkjutalomban részesüljenek. Ez a típusú munkabizonyíték alapokon nyugvó metódus teszi a Bitcoin főkönyvét biztonságossá és megváltozhatatlanná.

Befektetői szemmel a bitcoin hashráta változása azt szimulálja, hogy a bányászok mekkora ütemben és mennyit fektetnek új hardverekbe a magasabb árfolyam-várakozásaik következtében.

Vannak, akik szerint az árfolyam követi a hashrátát. Ilyen például Max Keiser médiaszemélyiség és bitcoin guru is. Keiser többször is kijelentette, a bitcoin ára követi a hashrátát.

Utoljára július 8-án erősítette meg elméletbe vetett hitét kijelentve, “A folyamatos 10 perces #Bitcoin emisszió az, ami mindig is csábította a bányászokat – akár irracionális döntések hozatalára – és nyomja magasabbra a hashrátát, amit követ az árfolyam is.”

Amennyiben Keisernek igaza van és a Bitcoin hashráta tovább emelkedik a következő hetekben és hónapokban, akkor hamarosan egy új rekordárfolyam (20 000 USD feletti) is realitássá válik, akár minden eddiginél korábban, mint sokan gondolnák. De természetesen nem mindenki ért egyet az elmélettel és szerintük pont fordítva történik minden.

Bányászati közgazdaságtan alapján a hash követi az árfolyamot

Christopher Bendiksen, a CoinShares digitális eszközkezelő vállalat vezetője szerint a Bitcoin az árfolyamkövető hashráta elméletét mutatja.

Egy blogbejegyzésben, melyben a bitcoin bányászat hálózati dinamikát taglalja, Bendiksen azzal érvvel, hogy az árfolyam emelkedések és hashráta emelkedések közötti ütemtelenség azt jelzi, hogy a bányászoknak új hatékonyabb hardvereket kell rendelniük és telepíteniük ahogy a blokkjutalom szerzés jövedelmezőbbé válik a bitcoin árfolyam emelkedésnek köszönhetően. Bendiksen szerint ezért követi a hashráta emelkedés az árfolyam emelkedést.

Hozzáteszi, azért is a hashráta követi az árfolyamot és nem fordítva, mert a bányászok fizetsége bitcoinban realizálódik mialatt a költségeik az adott ország fizetőeszközében. Ez annyit jelent, hogy egy kevésbé jövedelmező bányászklímában a hashráta emelés közgazdaságilag ésszerűtlen döntés lenne egy bányász számára.

Egy másik tényező az innovációs, mely szerint az ASIC hardverfejlesztések még tovább emelhetik a hashrátát, mivel a bányászok hatékonyabban tudnak bányászni az új piacra kerülő modellekkel (habár ahogy Andreas M. Antonopoulos BitcoinBázisnak adott interjújában kifejtette, az elérhető hatékonyságnövekedés kezd lassulni).

A befektetőknek érdemes követni a hashráta változást

Egyértelmű választ egyelőre nem találni egyik elméletre sem, talán a következő 10 év mintájából már felrajzolhatunk egy pontos elemzéseken alapuló mintát a korreláció dinamikájával kapcsolatosan.

Az mindenesetre nyilvánvaló, hogy a kettő között szoros a kapcsolat és a befektetőknek érdemes egy lapon kezelni az árfolyamot a hashrátával (hasonlót kijelentetünk a többi munkabizonyíték alapú kriptopénzre is). Például ha a hashráta emelkedik miközben az árfolyam stabilan tartja magát, akkor az azt jelentheti, hogy a bányászok árfolyamralira számítanak a közeli jövőben és akkor terveznek megszabadulni az érméiktől, mikor ez bekövetkezik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük