9.6 milliárd dollár 3 nap alatt – a Bitcoin ETF-ek sokat hoztak

Kedden, a spot bitcoin amerikai tőzsdén kereskedett alap (ETF) harmadik kereskedési napján érezhetően csökkent az aktivitás. A kereskedési volumen 37%-kal esett vissza a 2024. január 12-én látott szintekhez képest. A napot a legtöbb alap valamivel több mint 1%-os csökkenéssel zárta az amerikai dollárral szemben. A kereskedési volumen oroszlánrészét a Grayscale GBTC-je kaparintotta meg.

A Grayscale GBTC dominál

A kereskedési kedv csökkenése nyilvánvaló volt a kezdeti két naphoz képest a kilenc újonnan bevezetett spot bitcoin ETF esetében. Valamint a nemrég átalakított GBTC ETF esetében is. A piaci adatokból kiderült, hogy a tíz amerikai fókuszú spot BTC ETF teljes kereskedési volumene összesen 1,94 milliárd dollárt tett ki. Az előző napon 3,15 milliárd dollár volt a globális kereskedési volumen, és a mai napig 9,63 milliárd dollárt regisztráltak a három kereskedési napon összesen.

A GBTC és a Blackrock IBIT-je uralta a kereskedési volument. A GBTC 1,01 milliárd dolláros, az IBIT pedig 372,31 millió dolláros forgalmat regisztrált. A Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) is jelentős kereskedést tapasztalt, 322,82 millió dollárral, míg az Ark Invest és a 21shares ARKB ETF-je 124,52 millió dolláros kereskedést generált. Ez azt jelenti, hogy a tíz spot bitcoin ETF-ből ez a négy bonyolította a napi forgalom 94,32%-t. Ez számszerűsítve 1,83 milliárd dollárt jelent.

Eric Balchunas, a Bloomberg vezető ETF-elemzője megjegyezte, hogy a BITO hasonló “visszaesési arányt” mutatott, de az ETF-ek történetének legsikeresebb bevezetéseként jellemezte. Eközben a BTC Price BTC Price árfolyama az elmúlt napokban az ETF-ek indulása óta csökkenő tendenciát mutat.

Később Balchunas megjegyezte, hogy a tíz spot BTC ETF milyen jól teljesített a háromnapos futás során, és közel 10 milliárd dollárt ért el. “Hadd tegyem kontextusba, hogy milyen őrült 10 milliárd dolláros volumen az első 3 napban” – mondta Balchunas. “Ma összességében 450 millió dolláros forgalmat bonyolítottak le. A legjobb 45 millió dollár volt. És sokaknak hónapokig tartott, hogy beinduljanak. Csak az IBIT-nél több aktivitás tapasztalható, mint a teljes ’23-as osztályban.”