9 milliárd dollárnyi Bitcoint kapnak vissza “pórul járt” befektetők

Mostani árfolyam 9,000,000,000 dollár értékű Bitcoint kapnak vissza a Japán Mt. Gox, még 2014-ben csődbe ment online tőzsde ügyfelei, a vállalat hitelezőivel kötött megállapodás alapján. A kártalanítási tervezetet az érintettek 99 százaléka jóváhagyta. A megállapodás várhatóan 1 hónapon belül, november 20.-a körül válik jogerőssé, majd ezután kezdődhet meg az érmék tényleges kiosztása. A kriptovaluta tranzakciók részleteiről a cégnek és a volt ügyfeleinek addig még egyeztetniük szükséges.

Amikor az Mt. Gox online tőzsde pénzügyi gondok miatt bezárni kényszerült 2014-ben, egy Bitcoin érme még csupán 700 dollárt ért. Azóta az érmék körülbelül kilencvenháromszor többet érnek. A csődeljárást vezető bizottság még 2019 szeptemberben hozta nyilvánosságra, hogy az online tőzsde kriptotárcáiban a mai napig mintegy 141,686 BTC található. A sors iróniája, hogy 2014 februárban a cég végjátékának idején 850,000 darab Bitcoint vettek ki a tőzsdéről pánik szerűen a pénzüket mentő befektetők, amelyeknek jó része feltehetően azon nyomban értékesítésre is kerül, a jelenleginél 90-szer alacsonyabb árfolyamon.

Sokan szeretnének most a “károsultak” padján ülni

A megállapodás értelmében egyébként nem egy az egyhez arányban kapnak vissza Bitcoint a “károsultak”, hanem az eredetileg meglévő érméiknél csak lényegesen kevesebbet, azonban az érmék fiat pénzben kifejezett értéke így is sokszorosa az eredeti befektetésüknek. Egyes elemzők érthetően attól tartanak, hogy sok károsult egyből értékesíteni is kezdi az érméket a jelenlegi magas árfolyamon, melynek hatására nőhet az eladói nyomás a piacon. A Bitcoin árfolyama a tegnapi rekorddöntés után ismét azonnal megtorpant, így most ez semmiképp se jönne jókor, hiszen a legoptimistábbak már a 100 ezer dollárig tartó menetelést vizionálták.

Az Mt. Gox évek óta porosodó kriptotárcáin a 125,000 BTC érme mellett további 142,000 BCH érme is található, melyeknek szétosztásáról a felszámolási eljárás későbbi szakaszában döntenek. A kriptovaluta kártérítés mellett, több, mint 10,000 korábbi ügyfél, összesen 1,7 milliárd dollár kártérítésben is részesül, melyet még a kriptovaluta utalások előtt eszközölni terveznek. A legutóbb “pórul járt” ügyfél végül is örül a történteknek, hiszen így hatalmas értékű Bitcoint kapnak vissza, míg ellenkező esetben valószínűleg már rég eladták volna az érméket, nagyságrendekkel alacsonyabb árfolyam mellett.

( Forrás )

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük