Íme a 9 tényező, ami meghatározza a BTC bányászat jövőjét

A BTC megjelenése óta a kriptovaluta bányászat komoly fejlődésen esett át – a technológia előrelépése nagyszabású változásokat eszközölt ki az egész ágazatban. Az alábbiakban górcső alá vesszük a kriptovilág és a Bitcoin bányászat jövőjére vonatkozó leglényegesebb trendeket. 

Növekvő BTC bányászati nehézség

A Bitcoin bányászati nehézsége 2023 januárjában rekordmagas növekedést produkált és ez vélhetően az elkövetkezendőkben sem hagy majd alább. Egyre több és több bányász csatlakozik a hálózathoz s ebből fakadóan a blokkjutalmakért folytatott versengés mindinkább elharapódzik, ami magasabb nehézségi szinthez vezet. Az ASIC (application-specific integrated circuit vagyis alkalmazásspecifikus integrált áramkör) bányászgépek lehetővé teszik a startupok és a kisebb vállakozások számára, hogy könnyedén belekóstolhassanak a kriptobányászatba.

Olcsó energia megújuló energiaforrások

A megfizethető villamos energia a kriptók bányászatának mindenkori sarkköve. Ugyanakkor, a bányászatot övező környezetvédelmi aggályok okán rengeteg bányász az alternatív energiákat részesíti előnyben. A megújuló energiaforrások, mint például a nap- és szélenergia, számos előnnyel rendelkezik a fosszilis tüzelőanyagokkal szemben. Nem csupán tiszta és kibocsátásmentes energiát biztosítanak, hosszú távon jóval költséghatékonyabbak is.

Továbbfejlesztett Bitcoin bányászhardver

A bányászgépek teljesítménye az idő előrehaladtával csak javulni fog, ami nagyban hozzájárul a szektor prosperálásához. A bányászok nagyobb jutalmakra tehetnek majd szert kevesebb energia felhasználása mellett. Ráadásul, az új technológiák fejlesztésével, amilyen a kvantumszámítás is, a kriptobányászat teljes egészében megváltozhat.

Decentralizáció

A DeFi és a dApp megoldások népszerűségének föllendülésével egyre jobban nő a decentralizált hálózatok iránti kereslet. Ez előreláthatóan több bányász pool létrehozását és új konszenzus algoritmusok generálását eredményezi majd.

Felhőalapú bányászat

A felhőbányászat során a bányászathoz szükséges eszközök nem kerülnek megvásárlásra – a számítási kapacitás bérlése valósul meg. Ezáltal anélkül képes egy egyén kivitelezni a bányászatot, hogy beruházna egy költséges hardverre vagy villanyszámlát kellene fizetnie. Ez a trend is minden bizonnyal nagyobb teret hódít majd magának a jövőben, hiszen egyre többen érdeklődnek a bányászat után.

Az államigazgatások szabályozási törekvései

A kriptobányászat ágazatának terjeszkedése arra ösztönzi a világ országainak kormányait, hogy rendeleteket vezessenek be a tevékenység vonatkozásában. Az, hogy miféle jogszabályok lesznek érvényesek világszerte, egyelőre a jövő zenéje.

Egyesülések és felvásárlások

A nagyobb vállalatok piaci részesedésük gyarapítása érdekében arra törekednek, hogy magukba olvasszák a piacon tevékenykedő kisebb vetélytársaikat. Az iparág meglehetősen zsúfolt, éppen ezért sarkalatos a jókora fölény a versenyképesség céljából. A “hashrate háború” során a nagyobb tőkével rendelkező szereplők felemésztik azokat a bányászokat, akik nem tudnak lépést tartani az irammal.

Csökkenő haszonkulcs

A profit hanyatlása súlyos probléma a bányászok számára, mivel a hashrate és a bányászati nehézség szüntelen nő, így sokkal nehezebb nyereségesnek maradni. A 300 EH/mp kapacitás átlépése után a blokkjutalmak jócskán megcsappannak, amitől csak még kiélezettebbé válik a verseny. Ezen a mizérián csak azok a cégek lesznek képesek túljutni, akik alacsonyan tudják tartani kiadásaikat és hatékony eszközökkel rendelkeznek.

AI technológia

A bányászok minduntalan azon iparkodnak, hogy eleget tegyenek a piaci elvárásoknak. Ehhez pedig elengedhetetlen a legújabb technológiák kiaknázása. Példának okáért érdemes megemlíteni a merülő hűtést, amely rendkívül felkapottá vált az elmúlt években. A folyamat kivitelezése során a számítógép alkatrészeit egy hűtőfolyadékba merítik, ami elősegíti a hő gyors elvezetését.

A BTC bányászat és a mesterséges intelligencia külön-külön is kifejezetten vitatott tárgykörök, nem beszélve arról, ha a kettőt ötvözzük. Az AI többek között a különböző forrásokból származó adatok elemzésére alkalmas, emellett pedig piaci előrejelzéseket is képes kreálni. Ezenkívül, a szóban forgó technológia automatizált kereskedési rendszerek működtetéséhez is megfelelő, így nincs szükség manuális intervencióra.