Sokkal decentralizáltabb a Bitcoin hálózat, mint elsőre gondolták

A Bitcoin csomópontok száma a korábban vélt 10 000 helyett akár a 100 000-et i elérheti.

Nehéz pontos számadatot kapni a Bitcoin hálózatra kapcsolódó csomópontok pontos számáról, mert nincs egységes jelentési szabvány és a vezető kriptopénz adatszolgáltatók is helytelenül, becslésekre hagyatkozva tüntetik fel adataikat, mivel gyakran (szándékosan) keverik a teljes csomópont és a lite csomópont definícióját.

Először tisztázzuk az alapfogalmakat, mint jelent az hogy Bitcoin teljes csomópont.

Bitcoin teljes csomópontok

Csomópontnak nevezünk egy hálózat részét képező különálló egységet. A csomópont egy számítógép ugyanúgy lehet, mint egy útválasztó vagy egy hálózati kártyával rendelkező nyomtató vagy más hardvereszköz.

Egy bitcoin teljes csomópontnak nevezünk bármely internetkapcsolattal rendelkező számítógépet, ami kapcsolódik a Bitcoin hálózatához. A legismertebb csomópont kliensszoftver a Bitcoin Core és ez biztosítja, hogy a tranzakciók hitelesítésénél, blokkok blokkláncra fűzésekor konszenzus jön létre. A bitcoin teljes csomópontok gondoskodnak arról, hogy a hálózat a belekódolt szabályok szerint működik: például felügyelik a blokkonkénti bitcoinok számát vagy őrködnek a dupla költés támadások ellen. A Bitcoin teljes csomópont óriási, de kezelhető adatmennyiséget jelent amit le kell tölteni a számítógépünkre. Jelenleg fejlécek és tranzakciók (a bitcoin blokklánca) mintegy 210 GB tárhelyet (2019/05/07) igényelnek.

Egy új chart alapján a teljes csomópontok száma lényegesen nagyobb, mint amit korábban hittünk:

Ez azt jelenti, hogy a Bitcoin hálózata messze decentralizáltabb mint amit elsőre hittünk. A 10 000 csomópont is nagy szám, de kezelhetőbb a 100 000-hez képest.

Egy ennél részletesebb grafikonon kivehetők a csomópontok közti különbségek. A grafikon azt mutatja, hogy a Bitcoin hálózatra csatakozott csomópontok közel fele a 0.17.x verziójú Bitcoin Core kliensnél régebbit futtat.

Figyelő- “szuper” csomópontok

A figyelő “szuper” csomópontokként ismert entitások a Bitcoin hálózaton sokkal több munkát végeznek a hálózaton, mint a mezei teljes csomópontok. A figyelő-csomópontok publikusan kapcsolódnak egymáshoz és redisztribúciós pontokként funkcionálnak a hálózaton. A figyelő-csomópontok nagy mennyiségű adatot közvetítenek szét a teljes csomópontok között.

Ezek a szupercsomópontok drága hardverkövetelményekkel járnak. Számuk sokkal alacsonyabb, mint a teljes csomópontok száma, de munkájuk fontos, mert segítségével a Bitcoin hálózat sokkal hatékonyabban és decentralizáltabban tud működni. Fontosságuk azonban nem ér fel a teljes csomópontok számbeli fölényével, melyek nélkül nem lehetne betartatni a hálózat szabályait.

A figyelő-csomópontok számbeli növekedése mindenesetre figyelemreméltó, munkájuk hasznos, de nem tudnák átvenni a teljes csomópontok munkáját és amíg a világon akár egy teljes csomópont is fut a 100 000-ből, addig a Bitcoin hálózaton biztonságosan lehet lehet értéket mozgatni harmadik felek (mint bankok) nélkül.

A Coin.Dance által listázott 10 000 figyelő-csomópont

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük