Amerikai berendezés állhat a belarusz internet-hozzáférés blokkolása mögött

A Bloomberg jelentése szerint a legutóbbi belarusz elnökválasztás során az internet-hozzáférést blokkoló technológiát egy amerikai cég biztosította.

A hírportál jelentése szerint a Sandvine Inc. néhány hónappal korábban egy közvetítőn keresztül szállította le a szükséges berendezéseket Lukasenka elnöknek és kormányának. Augusztus 9-én Fehéroroszországban megtartották az elnökválasztást, ahol Alekszandr Lukasenkát immár hatodik alkalommal választották meg. A választási napon azonban olyan szabálytalanságok történtek, amelyek kétségbe vonják a választások átláthatóságát és annak eredményét.

A biztonsági erők megakadályozták a civilek bejutását a fehérorosz fővárosba Minszkbe, az ország internetes szolgáltatásaiban komoly fennakadást tapasztaltak az állampolgárok. A blokkolás következtében nem tudtak olyan weboldalakhoz sem hozzáférni, mint a közösségi média platformok, a híroldalak és az üzenetküldő alkalmazások. Az internet letiltása három napig tartott, de a mai napig vannak olyan weboldalak, melyeket VPN, vagy speciális böngészők használatával tudnak csak elérni a fehéroroszok. A lakosság fellázadt, a kormányt tette felelőssé az internet blokkolásáért, mely vádakra a nemzet hatóságai azt nyilatkozták, hogy az internet akadozásait egy külföldről érkező DDoS-támadás okozta. Biztonságtechnikai cégek és emberi jogi aktivisták szerint viszont az internet lekapcsolása egyértelműen Fehéroroszországhoz köthető.

Amerikai szankciók ellenére juthatott Lukasenka kormánya az eszközhöz

Két ember azonban úgy döntött, hogy jelenti az esetet a Bloombergnek. Az anonim bejelentők úgy vélik, hogy a kormány az internet blokkolásához egy amerikai cégtől vásárolt technológiát használt. A lap információi szerint a belarusz kormány egy úgynevezett deep packet inspection-t (DPI) alkalmazhatott. Ez a magyarul mélyreható adatcsomag-elemzés olyan technológia, amellyel az internetszolgáltató részletesen megvizsgálhatja az adatcsomagok tartalmát, amint azok áthaladnak egy ellenőrzési ponton. Ezt a megoldást széles körben alkalmazzák a vírusok és az illegális tartalmak felkutatásában, de a kormányok akár a lakosság sakkban tartására is alkalmazhatja.

A belarusz kormány a 2018-ban jóváhagyott költségvetés részeként szerezhette be a berendezést a nemzet védelmére. Ennek a technológiának a gyártója az amerikai Sandvine Inc. vállalat. Úgy tűnik, hogy a fehérorosz internet szabályozója egy harmadik fél, az orosz Jet Infosystems beszállítón keresztül szerezte be az eszközt. Most már csak az a kérdés, hogy hogyan is juthatott a fehérorosz államvezetés egy amerikai technológiához, amikor az illegális még közvetítő alkalmazása esetén is. 2006 óta ugyanis Fehéroroszországot az Egyesült Államok szankciói sújták, így tilos az amerikai áruk vagy szolgáltatások eladása az ország számára. Nem ez az első eset, hogy ezt a technológiát egy nemzet elnyomására használják. A Citizen Lab, torontói biztonsági cég azt jelezte, hogy 2018-ban ugyanennek a gyártónak az eszközeit Egyiptomban és Törökországban is többször alkalmazták az internet blokkolására. A Sandvine Inc. szerint az állítások hamisak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük