Elsötétült a fehérorosz internet

  • 1.8K
  •  
  • 39
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A fehérorosz internet offline-módba ment át az országban kibontakozó általános tüntetések következtében.

Vasárnap sötétült el először Fehéroroszországban az internet még az elnökválasztások alatt, elsőként a Viber, a Telegram, a Facebook, a Twitter és az Instagram vált elérhetetlenné, de hasonló sorsra jutottak a helyi hírportálok is.

Miután kiderült, hogy megint az ország örökös elnöke, Aljekszandr Lukasenka nyerte a választásokat, az emberek és az ellenzék tagjai tüntetni kezdtek, mert szerintük épp ellenkezőleg, az ellenzék jelöltje, Szvjatlana Cihanouszkaja volt az, aki fölényesen diadalmaskodott. Lukasenka már 26 éve irányítja vaskézzel Európa utolsó (?) diktatórikus országát, valószínűleg elcsalva a mostani választási eredményeket is. A különbség most az, hogy az ellenzék nem fogadta el a választási eredményeket, ami után az emberek tömegesen kezdtek el az utcára vonulni.

A NetBlocks internetfigyelő oldal adatai szerint helyi idő szerint vasárnap hajnali 3:00 órakor kezdődtek a fennakadások a nettel, majd reggel 9:00 órára általánossá váltak a médiakorlátozások. Miután estefelé az utolsó szavazók leadták voksukat, úgy 20:19 felé szinte teljesen megszakadt az internetkapcsolat az országban. Hétfőn 13:30 körül a fehérorosz bankokat visszakapcsolták a világhálóra, de a gazdaság többi része és a szolgáltatók internetkapcsolatát nem állították vissza.

A Telegram akadozva még működik proxi szervereken keresztül, de időlegesen néha az is elérhetetlen. Előnyben vannak a virtuális hálózatokat használók (VPN), ők még hozzá tudnak férni a Facebookhoz és a YouTube-hoz, habár a hatóságok már elkezdték blokkolni a VPN szolgáltatók oldalait is.

A fehérorosz internetkorlátozás ellen nemzetközi szervezetek is tiltakoznak, eddig harmincan írtak alá egy Egyesült Nemzeteknek címzett korlátozás ellenes petíciót.

Nincs egyedül Fehéroroszország diktátora a korlátozások bevezetésével

A NetBlocks kihangsúlyozta korábbi jelentéseiben, hogy 2020-ban a nyílt kommunikáció és a tüntetések blokkolása érdekében legalább 10 ország korlátozta területén az internetelérést, köztük Zimbabwe, Irán és Venezuela is.

Fehéroroszországban a mobilszolgáltatók már szombaton figyelmeztettek, hogy Minszkben a telefonvonalak és az internet a választások idejére elérhetetlen lesz. A félhivatalos magyarázat erre az volt a Hoster.by technológiai vezetőjétől, Denis Otvalkótól, hogy mély csomag ellenőrzést (DPI) végez az egyik elemzőszoftverük.

“Előfordulhat, bár csak tippelni tudunk, hogy a szűrőeszközök nem tudtak feldolgozni minden tegnap befutó kérést,” hozzátéve, hogy a “kormány 100%-os irányítással rendelkezik a bejövő internetes forgalom fölött.”

Lukasenka tagadta, hogy lekapcsolta volna az országot a netről és külföldi agitátor országok, UK, Csehország és Lengyelország, mesterkedéseinek titulálta. Az állami kézben lévő Beltelecom ezt megerősítve nyilatkozta, hogy augusztus 8-ka óta megnövekedett forgalmat tapasztal a hálózatán.

“Rendszereink több számítógépes támadást regisztráltak a kormányhivatalok webhelyein és a Beltelecom szerverein. Ez ahhoz vezetett, hogy a kommunikációs csatornák megsérültek, és infrastruktúránk hibás működését eredményezte, és megszakadt a hozzáférés bizonyos internetes erőforrásokhoz és szolgáltatásokhoz” – írta a szolgáltató megígérve, hogy javítja a fennakadásokat.

Politikai felfordulás Fehéroroszországban

A választások előtt három nappal Lukasenka egy interjúban az orosz Kod techmagazinnak még arról beszélt, hogy kudarcként élné meg, ha a fehéroroszok a választás napján az utcára vonulnak és ezért minden tőle telhetőt megtenne, hogy elfojtsa a “tüntető módot”.

A jelentések szerint a tüntetések békésen indultak és csak azután szabadultak el az indulatok, hogy a rendőrök a tüntetőkre támadtak. A rendfenntartók könnygázt és vízágyukat vetettek be, az egyik tüntetőt eltalált egy villanógránát, egy másikat pedig elütött egy rendőrségi jármű. Eddig több mint 3000 tüntetőt vettek őrizetbe.

Kapcsolódó:

-VM-

Citizen of the world. Ms. Brightside. YNWA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.