Bezárt minden Bitcoin-hívő ikonikus helye, a Room 77

Room 77 – A történelem

Talán túlzás ezt leírni ebben a formában, de ami a muszlim hívőknek Mekka vagy a buddhistáknak Lumbini, az volt a decentralizáció, a kriptovaluták és a bitcoin hívőinek a Room 77 bár Berlinben, Németországban. A Kreuzbergben található aprócska hely tulajdonosa, Joerg Platzer 2011. májusában fogadta el az első bitcoin tranzakciót egy korsó sörért. Azóta senki nem vitatta a tényt, miszerint ez volt a világ első digitális pénzzel történő vásárlása egy étteremben vagy bárban (azóta persze ez már változott). Ha már történelem, itt foglaltuk össze a bitcoin történetét korábban.

A-ból B-be

És pontosan ez volt az, ami ennek az aprócska helynek a világ minden tájára elvitte a hírét. Míg 2011-ben 1-2 tranzakciót bonyolítottak le a bárban, addig évekkel később már esténként több tucatot. Anno az elején még laptopokkal küszködtek a Bitcoin fanatikusai a fizetés során, később már egy okostelefon és egy szempillantás elég volt a fizetéshez. És ez egy szimplán ideológiai döntés volt, hiszen bár minimális a tranzakciós költség és nem kell készpénzzel bajlódni, Platzer főleg a bankok hatalmának csökkentése érdekében vágott bele a küldetésbe.

Room 77
Forrás: coindesk.com

Többször hangoztatta nézetét, miszerint a modern társadalmak legnagyobb problémáját a bankok, a bankrendszer jelenti. Egyébiránt ezután minden jött magától, néhány tucat emberrel kezdve eljutott odáig pár év alatt, hogy teltházas bitcoin-meetupokat tartottak a Room77-ben. Németországon kívül is egyre többen beszéltek a Room77-ről és sokak számára komoly cél lett a bakancslistán egyszer eljutni ide. A Facebookon és a többi közösségi platformon is ment a beszélgetés a programokról és a helyről, a Room77 hivatalos oldalán pedig mindig találhattunk ilyen és ehhez hasonló posztokat:

Freedom!

Közzétette: Room 77 – 2020. február 7., péntek

A végjáték

Minden szépen alakult volna és valószínűleg még évekig a Bitcoin-hívők Mekkája marad a Room 77, ha nem jön a koronavírus-járvány. A járvány első hulláma miatt bevezetett korlátozások már padlóra küldték a teljes német vendéglátóipart és így ez a kis bár is szünetre vonult. Az utolsó posztjuk a Facebookon még májusból van, hivatalos weboldalukon is az utolsó esemény a koronavírus miatt szünethez köthető bejelentés.

Ezután ugyan még megint vissza tudtak térni egy kicsit, de ez már nem volt ugyanaz mint korábban. És erre jött még a koronavírus-járvány második hulláma, amivel már Platzer nem tudott vagy nem akart megküzdeni. Ma kezdtek el szivárogni a Twitteren az üzenetek a Room 77 végleges bezárásáról.

egy tweet
Forrás: twitter.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük