Digitális műalkotás lett Orbán Viktorból, 5 etherért árulják

Na kérem, a licit él! Magyarország mindenható fáraója immár a digitális világ örök életet garantáló Ethereum panteonjában is ott figyel miután egy élelmes NFT (non-fungible / nem helyettesíthető token) művész tokenesítette Orbán Viktort.

A Bloodisher álnevű alkotó nem lacafacázik; 1 nappal a bizonyára rengeteg idejébe került műalkotás kivág-másolása után máris 5 etherért, az az mintegy 2.5 millió forintért árulja Orbán Viktor profilképét az OpenSea NFT digitális műalkotás piactéren. A kép alá csak annyit írt: “Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. A mester.”  Vagy egy élethalál fanboyról van szó, vagy maga Orbán Viktor fotográfusa akar egy kis extrához jutni a politikus reputációját meglovagolva, vagy csak simán jó kedvében volt valaki, reméljük mindhárom megbocsátható bűn a felsőbb körökben.

Az NFT műalkotások, olyan művészeti alkotások, (legyen szó akár festményről, szoborról, egy mémről stb.), amikhez az Ethereum vagy más hálózat blokkláncán egy tokent rendelnek, és ezzel tanúsítják annak eredetiségét. Az ilyen NFT-tokenesített alkotások transzferálhatóak, kereskedhetőek, ami a műalkotások, és végső soron a szellemi tulajdonjog védelmét megillető kreatív/art piac demokratizálódásához vezet, hiszen egy NFT-tokent (és vele az alkotás tulajdonjogát) bárhol, bárkire át lehet ruházni a világ bármely pontján egy kevésbé szabályozatlan, de 100% megbízhatósággal funkcionáló piacon, amit a mögöttes blokklánc technológia garantál (ezek a technológiák állnak a kriptovaluták, mint a bitcoin, ether és a többi alternatív digitális fizetőeszköz mögött is.)

Talán az egyik legismertebb ilyen tokenesített műalkotás a hetekben a Christie’s aukciósház közreműködésével elkelt “Mindennapok: Az első 5000 nap” nevet viselő alkotás volt, ami egyben az első ilyen formájú art, amit egy nagy aukciósház kínált árverésre. Az online aukció során a legmagasabb ajánlatot a Metakovan álnevű műgyűjtő adta brutálisan magas 69,346,250 dollárral.

Hogy Orbán Viktor profilképe mennyiért fog elkelni, az még kérdéses, mindenesetre a licit él, és ha netán van az országban néhány gázszerelő akit érdekel, nos ne sajnálja rá a pénzt!

Ha többet szeretnék megtudni az NFT-tokenekről, pillantsatok rá a ‘Minden, amit tudnod kell a nem-helyettesíthető tokenekről (Non-Fungible Token / NFT)‘ cikkünkre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük