Megvan a titokzatos vevője a rekord összegért elkelt NFT műalkotásnak

A 69 millió dollárért értékesített digitális műalkotás vevőjét “Metakovan” néven azonosították be, erősítette meg a Christie’s aukciósház még pénteken.

A “Mindennapok: Az első 5000 nap” (borítóképen) nevet viselő alkotás az első nem helyettesíthető tokenű (NFT) műalkotás, amit egy nagy aukciósház kínált árverésre. Az online aukció során a legmagasabb ajánlatot Metakovan kínálta 69,346,250 dollárral.

A Christie’s pénteken fedte fel Metakovan kilétét, aki a világ legnagyobb NFT-alapjának, a Metapurse-nek az alapítója és finanszírozója.

Elsőre úgy tűnt, hogy Justin Sun, a TRON kriptovaluta alapítójáé lesz a műalkotás, aki 60 millió dolláros végleges ajánlatot tett a képre, de azt 20 másodperccel a lefújás előtt 250,000 dollárral túllicitálta Metakovan. Sun elmondása szerint az aukció utolsó 20 percében ő vezette a licitet, de az utolsó ajánlatárára tett frissítési kísérlete kudarcot vallott, ezért nem tudott reagálni Metakovan ajánlatára.

A rekordméretű értékesítés Mike Winkelmannt, azaz Beeple-t egyből a legdrágább műalkotású élő művészek kategóriájába röpítette, közvetlenül David Hockney és Jeff Koons mögé. Hockney a “Művész portréja (medence két figurával)” című festménye 2018-ban 90.3 millió dollárért kelt el, míg Koons “Nyúl” rozsdamentes acélból készült szobráért 2019-ben 91.1 millió dollárt adott egy műgyűjtő.

NFT műalkotás
Forrás: Christie’s Twitter

Winkelmann 5000 képből álló kollázsára, amelynek elkészítése 13 évét vette igénybe, az induló ajánlat mindössze 100 dollár volt. A műve azután kapott különösebb figyelmet, hogy az elmúlt hetekben több NFT-műalkotás is, beleértve GIF-eket és tweeteket, horribilies magas áron kerültek értékesítésre.

A zenész Grimes például nemrégiben 6.3 millió dollárért adott el egy digitális műalkotást, míg Christopher Torres, a 10 éves GIF “Nyan Cat” készítője majdnem 600 ezer dollárt kasszírozott egy repülő Pop Tart macska animáció után.

Újra: mik azok az NFT-k?

Az NFT egy digitális token, amelyet a művész aláírásával titkosítanak a blokkláncon és lehetővé teszi az eladóknak és vásárlóknak, hogy ellenőrzésük alatt tartsák egy alkotás hitelességét és tulajdonjogát. A virtuális művészet egyik egyedi kihívása szemben a fizikai művészettel, hogy az interneten megkötés nélkül másolható és terjeszthető egy adott alkotás, ezzel csökkentve annak értékét. Az NFT-k biztosítják, hogy a vevőnek valódi eredetije legyen közvetlenül a művésztől. Egy időben azt is lehetővé teszik a művészek számára, hogy maguk értékesítsék a műveiket közvetlenül a vevőknek, ezzel demokratizálva és kilőve az aukciós házak jelentőségét a művészeti piacokon.

Kapcsolódó: Sorare útmutató: az NFT fantáziafoci koronázatlan királya

“A művészek az elmúlt 20+ évben hardvereket és szoftvereket használtak műalkotások készítésére és terjesztésére az interneten, de soha nem volt valódi módja annak, hogy azokat valóban birtokolják és összegyűjtsék” – magyarázta Winkelmann az eladást követő sajtónyilatkozatában. “Az NFT-kkel mindez megváltozik.”

Winkelman még 2007-ben kezdett el a “Mindennapok” projektjén dolgozni és kezdetben esze ágában sem volt megválni tőle. Szabadúszóként dolgozik olyan művészek koncertjein, mint Katy Perry és Deadmau5, galériát nem tart fenn és nem volt rá példa, hogy korábban millió dollárokért értékesített volna műalkotást egy aukciós házon keresztül. Ennek ellenére 2 millió követője van az Instagramon köszönhetően a furcsa és gyakran disztópikus árnyalatú popkulturális alkotásainak köszönhetően.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük