Blokklánc technológia avagy szükségszerű-e a decentralizáció napjainkban?

A blogomban már írtam arról, hogy mi is az a blokklánc technológia és hogyan lehet definiálni. Szóltam arról is, hogy vajon mire lehet használni a blokklánc technológiát, illetve milyen területeken használják már. És elmeséltem a saját digitális evolúciómat az első okostelefonomtól a blokklánc technológiával való megismerkedésemig.

Azóta egyre inkább láthatjuk a gyakorlatban, hogy amit sokan lehetetlennek tartottak igenis lehetséges. Gondolok itt a Bitcoin szárnyalásra és a gyorsan fejlődő újabb és újabb technológiai újítások gyakorlati alkalmazására. A decentralizáció lassan de biztosan és szükségszerűen utat tör.

A Bitcoin árfolyama – és ezzel együtt népszerűsége – eddig soha nem látott magasságokat ér el. Sokan azt mondjak, hogy ez még csak a kezdet. Az elmúlt hónapokban több nagy nemzetközi cég vásárolt együttesen több száz millió dollár értékben Bitcoin-t. Mindeközben az érdeklődés a kiskereskedelemben is jelentősen megugrott. Azonban néha elgondolkodom, hogy vajon Satoshi ezt akarta? Hogy a 21 millió darab Bitcoin nagy része giga vállalatok kezébe kerüljön, ezzel növelve portfóliójukat?

Ugyanakkor bizonyos körökben a témával kapcsolatos tudatlanság döbbenetes. Félreértés ne essék, nem a szeretem/nem szeretem kontextusról van szó. A tudatlanságról. A minap az egyik ismerősöm posztolta a Facebook oldalára, hogy Bitcoinban jártas embert keres az ismerősei között. A válaszok a következők voltak: ‘Már te is kezded?’, ‘Én elengedném’, ‘Ismerek egy thai csajt bróker apukával Londonból. Csak utalnod kell és jövő hétre duplázza az ezüst hajszálaidat.’

A helyzet hasonló a mesterséges intelligenciával. Szintén a Facebook-on az egyik csoportban posztolta valaki a következő viccet:

Pizza rendelés 2022-ben

HÍVÓ: Pizza Hut?
GOOGLE: Nem Uram, Google Pizza.
HÍVÓ: Elnézést, rossz számot hívtam.
GOOGLE: Nem Uram, a Google felvásárolta a Pizza Hut-ot múlt hónapban.
HÍVÓ: Ok, szeretnék pizzát rendelni.
GOOGLE: A szokásosat, Uram?
HÍVÓ: A szokásosat? Ismer engem?
GOOGLE: A hívófél-azonosító adatlapunk szerint a legutóbbi 12 alkalommal, extra nagyméretű pizzát rendelt három sajttal, kolbásszal, pepperonival, gombával és húsgombóccal, vastag tésztán.
HÍVÓ: Szuper. Most is ezt kérem.
GOOGLE: Javasolhatom, hogy ezúttal rendeljen pizzát ricottával, sült salátával, napon szárított paradicsommal és olajbogyóval teljes kiőrlésû gluténmentes vékony tésztán?
HÍVÓ: Tessék? Nem szeretnék vegetáriánus pizza, köszönöm.
GOOGLE: A koleszterin szintje nem jó, uram.
HÍVÓ: Honnan a pokolból tudja ezt?
GOOGLE:Nos, összevetettük az otthoni telefonszámát az orvosi nyilvántartással, így megvan az elmúlt 7 év vérvizsgálatának eredménye.
HÍVÓ: Oké, de akkor sem akarom a rohadt vegetáriánus pizzát! A koleszterinszintemre pedig már szedek gyógyszert.
GOOGLE: Bocsásson meg uram, de nem szedi rendszeresen a gyógyszerét. Adatbázisunk szerint csak egy doboz koleszterin tablettát vásárolt egyetlen egyszer a Lloyds Gyógyszertárban, 4 hónappal ezelőtt.
HÍVÓ: Másik gyógyszertárban vettem a többit.
GOOGLE: Ez nem látszik a bankszámla kivonatán.
HÍVÓ: Készpénzzel fizettem.
GOOGLE: De a bankszámlakivonata alapján nem vett fel elég készpénzt.
HÍVÓ: Más készpénzforrásaim is vannak.
GOOGLE: Ez nem látszik a legutóbbi adóbevallásban, hacsak nem bejelentett jövedelem forrással vásárolta őket, ami ellentétes a törvényekkel!
HÍVÓ: Mi a franc!!!???
GOOGLE: Sajnálom, Uram, ezeket az információkat csak azzal a szándékkal használjuk fel, hogy segítsünk Önnek.
HÍVÓ: Most már elég! Elegem van a Google-ból, a Facebook-ból, a Twitter-ből, a WhatsApp-ból és az összes többiből. Olyan szigetre megyek, ahol nincs internet, TV, nincs telefonszolgáltatás, és nincs senki, aki figyelne vagy kémkedne utánam.
GOOGLE: Értem uram, de előbb meg kell újítania az útlevelét. 6 hete járt le …

Szerintem vicces….

A reakciók pedig a következők voltak: ‘Ez félelmetes’, ‘Félelmetes, mennyi adatot gyűjtenek rólunk’ stb. Szerintem viszont itt csak egy dolog félelmetes, és az nem más mint a tudatlanság. Megint csak….

Annak aki nem tudná, a mesterséges intelligencia évek óta életünk része.

És ezennel el is érkeztünk a centralizáció vs decentralizáció kérdésköréhez.

Mi az a centralizáció?

Egészen egyszerűen azt mondhatnánk, hogy a centralizáció nem más, mint központosítás.

A központosítás valójában egy folyamat, amelynek során egy szervezet tevékenységei – úgy mint tervezés, döntéshozatal, stratégiák és szabályzatok kialakítása – egy meghatározott földrajzi helyen és csoport által történnek.

Jelenti az irányításnak vagy igazgatásnak egy központi szervhez való kapcsolódást. Ezt vonatkoztathatjuk államigazgatásra, vállalatigazgatásra, de igazából bármely csoport vagy szerveződés általi irányításra vagy igazgatásra. Legyen az politikai, gazdasági vagy társadalmi. A lényeg a hatalom egy kézben való összpontosítása, koncentrációja.

Jelenti még az állami, vállalati stb. ügyek nagy részének egy központi intézmény – mint például egy minisztérium – által történő ellátását.

Klasszikus közigazgatás jogi értelemben a centralizáció három fontos eleme:

 1. hatalom – amely egy kézben (központi állami szervek) koncentrálódik
 2. hierarchia
 3. irányítási jog – a hierarchia magasabb fokán állók joga az alattuk elhelyezkedők felett

Ennél több meghatározásra azt hiszem nincs is szükség. Mindenki érti és vonatkoztatni tudja a fenti definíciót napjaink politikai, gazdasági és társadalmi berendezkedésére. Ahol persze jelen van.

A centralizáció előnyei, hogy:

 • A felelősség és kötelezettség kérdéskörei pontosan meghatározottak, így elviekben nincs kibúvó
 • A döntéshozatal közvetlen és világos
 • A központi hatalom birtokosai általában igen nagy érdeklődést mutatnak az irányítottak jóléte irányában, hiszen ez a szükségszerű alapja, hatalmuk fenntartásának és növelésének

Hátrányai ellenben:

 • Bürokratikus vezetés, ahol a hierarchiában lejjebb állók (például munkavállalók) nem tudnak kreatívan hozzájárulni a szervezet döntéshozatali folyamatához, hiszen ők csupán egy magasabb szinten hozott döntés végrehajtói.
 • A vezetőkre óriási nyomás nehezedik a döntések meghozatal tekintetében, és nincs kontrolljuk a megvalósítási folyamat felett. A döntések végrehajtásának felügyelete rendkívül időigényes. Ez ellenálláshoz vezethet az irányítottak részéről. Ezért a vezetők túl sok döntést hozhatnak, amelyeket vagy rosszul hajtanak végre, vagy figyelmen kívül maradnak.
 • A központosítás késedelmet okoz a munkában. A végrehajtók a felülről közölt információkra támaszkodnak, és a munkaidő vesztesége lesz, ha késik a döntések továbbítása.
 • A irányítottak lojalitásának hiánya.

Most, hogy közelebbi képünk van a centralizációról, vizsgáljuk meg az ellenpólusát.

Mi az a decentralizáció?

Ha a centralizációra azt mondtuk, hogy központosítás, akkor a decentralizációra mondhatjuk, hogy a központosítás csökkentése, megszüntetése, hiánya.

A decentralizációval kapcsolatban olyan fogalmakat érdemes megemlíteni mint például dekoncentráció és delegáció.

A dekoncentráció azt jelenti, hogy az igazgatási feladatok a hierarchiában alacsonyabb szinten állókhoz kerülnek. Ugyan a feladatokat a központi hatalom nevében látják el, de ez helyi szinten történik.

A delegáció során maga a döntéshozatal kerül alacsonyabb szintre. Azonban az alacsonyabb hierarchiai szinten elhelyezkedő döntáshozó minden esetben felelősséggel tartozik a központi hatalmaknak.

A decentralizáció előnyei, hogy:

 • Nagyban mentesíti a felső vezetőket a különféle funkciók ellátásának terhe alól.
 • Elősegíti a kockázatmegosztást.
 • A vezetők lehetőséget kapnak arra, hogy kezdeményezéssel fejlesszék tehetségüket, ami egyben felkészíti őket a vezetői pozíciókra is.
 • Jobb ellenőrzést és felügyeletet biztosít, mivel a legalacsonyabb szinten állók is hatáskörrel rendelkeznek független döntések meghozatalára. Így alaposan ismerik az ellenőrzésük alatt álló minden feladatot, és képesek módosításokat végrehajtani vagy korrekciós intézkedéseket hozni.

Azért ne feledkezzünk meg a hátrányokról sem, úgy mint:

 • Többnyire nincsenek egységes és kiszámítható eljárások vagy szabályzatok. A vezetők tehetségükhöz mérten teljesítenek és alakítják ki az irányelveket.
 • Problémás lehet a tevékenységek összehangolása és a koordináció.
 • Nagyobb anyagi terhet jelenthet több szakértő foglalkoztatása, illetve haszontalanná válik ha nincs képzett és hozzáértő személyzet.
 • Gyakran okozhat konfliktust a vezetők között.

Blokklánc technológia és decentralizáció

A blokklánc esetében a decentralizáció az ellenőrzés és a döntéshozatal átadását jelenti egy elosztott hálózatra. A decentralizált hálózatok arra törekszenek, hogy csökkentsék a résztvevők egymásba vetett bizalmát, és korlátozzák a tekintély, befolyás vagy ellenőrzés gyakorlását.

Legfőbb jellemzői egy decentralizált blokklánc hálózatnak a következők:

blokklánc technológia decentralizáció

Kapcsolódó: Decentralizáció tette lehetővé Európa felemelkedését

Centralizáció és decentralizáció hétköznapjainkban

Nem fogok nagy megoldásokkal szolgálni csak gondolatot szeretnék ébreszteni.

Véleményem szerint mindannyian társadalmi szinten beleszületünk a centralizációba. Többségünk attól a pillanattól kezdve, hogy a világra jön ugyanazt az utat járja be. Erre szocializálódunk. Bölcsődébe vagy óvodába kezdünk járni, aztán iskolába, ki meddig megy el az oktatásban, egyén függő. Majd jön a véget nem érő munka, család, gyerekek, autóhitel, jelzálog és persze a hitelkártyák.

És közben a legtöbben panaszkodnak, hogy a munka, a család, a gyerekek, az autóhitel, a jelzálog és a hitelkártyák….

És mégis ez jelenti az embereknek a biztonságot. Hisz annyian csinálták már előttünk. Igy hát egy nagy levegővel belevetjük magunkat (vagy inkább belelöknek) a habos babos szociális hálóba, amibe aztán úgy belegabalyodunk, hogy már nagyon nehéz kikászálódni belőle.

Minimális felelősségvállalás, maximális elvárások. Az állam felé. Elcsodálkozom, amikor valaki még elhiszi, sőt egyenesen elvárja, hogy az állam, vagy az éppen aktuális kormány őt megmentse. Pénzzel, segély csomaggal, erkölcsi támogatással.

Nem ment meg senki. Viszont minden lehetőséged megvan, hogy kikandikálj a dobozból. Szükséged lesz hozzá egy jó nagy adag felelősségvállalásra; hajlandóságra, hogy tanulj és józan észre.

Annyira hozzászoktunk, hogy szabályok szerint éljünk, hogy elfelejtjük saját szabadságunkat és méltóságunkat. Nagyon nevetek az egyszeri internetezőn, amikor a gyalázatos komment kultúránkra, az általuk javasolt megoldás a szabályozás. Tényleg? Ennyire nem tudunk meglenni a szabályozás nélkül? Én a felelősségvállalást javaslom. Felnőttek vagyunk.

Nyilván az oktatási rendszer is hibás a kialakult helyzetért. A pénzről például egyáltalán nem kapnak a gyermekek semmiféle használható információt. Ezért is működhet ilyen kiválóan ‘ a tanuljunk minél jobban, hogy minél jobb állásunk legyen, hogy minél hitelképesebbek legyünk’ rendszere.

És itt térjünk vissza az ismerősömhöz, aki a Facebook-on kért segítséget Bitcoin-ban járatos személytől. A negatívan, sőt inkább lenézően reagálók vajon belegondolnak a Bitcoin mögött meghúzódó blokklánc technológia által kínált lehetőségekbe? Egyáltalán tudnak róla? Nem, nem a fegyverkereskedelem finanszírozására és az illegális drogokra gondolok, amit a média oly bőszen zeng.

A decentralizációra gondolok a pénzügyek, az oktatás, az egészségügy, az ingatlanügyek – és még sorolhatnám – területén. A saját egyéni felelősségvállalásunkra gondolok és a korrupció ellehetetlenülésére. Egy transzparens, megmásíthatatlan és kitörölhetetlen rendszer igazságosságára gondolok.

És a másik példám, a felháborodottak, akik félnek az adatgyűjtéstől. Van egy jó hírem! Mindig kiszállhatsz, elutasíthatsz, leiratkozhatsz, kimaradhatsz. Ha nem, akkor az adatkezelés céljának megvalósulásával kérheted az adataid törlését.

Lehet, nem lesz olyan kényelmes az életed, mint régen. Ja, az baj?

Észre kell vennünk, hogy rengeteg lehetőségünk van az élet minden területén. Ez maga a decentralizáció.

Meg tudjuk védeni magunkat, de hajlandónak kell lennünk tanulni. A legfontosabb materiális értékünk már nem a magántulajdonunk, hanem a személyes adatunk.

Szóval kevesebb panaszkodás, több gondolkodás és decentralizáció!

A cikk angol nyelven is elérhető a Blockchainter blogon: https://blockchainter.com/blockchain-technology-and-decentralization/

A Szerzőről

Stier Kata vagyok, jogász, digitális alkotó, blogger. A technológia szerelmese. Három évvel ezelőtt a munkám révén kezdtem el foglalkozni kriptovalutákkal és a blokklánc technológiával. 2020 nyara óta vezetem blogomat kifejezetten nőknek, hogy közelebb hozzam a Negyedik Ipari Forradalom vívmányait. Mesterséges intellingencia, a ‘dolgok internete’, jövőbeni és kialakulóban lévő technológiák egy hétköznapi negyvenes nő szemével.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kata Stier (@blockchainter)

Stier Kata és a Blockchainter további elérhetőségei:

Facebook: https://www.facebook.com/blockchainter
Pinterest: https://www.pinterest.com/blockchainter
LinkedIn: https://mt.linkedin.com/in/kata-stier-1702a498

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük