A FED tisztségviselője szerint veszélyes a Tether

Eric Rosenberg az amerikai Federal Reserve tisztségviselője, a Tether stabilcoint is megnevezte a pénzügyi világ stabilitására rövidtávon potenciálisan legveszélyesebb eszközök között. Rosenberg azt is elmondta, hogy nem kifejezetten csak a Tetherrel van baja, hanem úgy általában a stabilcoinok piacával.

Szavaival élve: „Nagyon aggódom az úgynevezett stabilcoin kriptovaluták jelenleg rendkívül szabályozatlan háttere miatt, és ahogy ezeknek az eszközöknek a szerepe egyre nő és nő a pénzügyek világában, nekünk arra is gondolni kell, hogy milyen közvetett hatásokat gerjeszthet egy ilyen érme bedőlése”.

A történet érdekessége, hogy bár igaz, hogy a stabil érméket korábban már maga a FED elnöke is kockázatos és potenciálisan veszélyesnek minősítette, azonban Rosenberg előtt senki nem állított pengeélre egy konkrét stabilcoint. Bár elsőre azt gondolhatnánk, hogy stílszerű, hogy Rosenberg a legnagyobb piaci kapitalizációval rendelkező Tether / USDT érmét vette célba, az igazság az, hogy valószínűleg nem csak a mérete miatt hívta fel a figyelmet pont ennek az érmének a veszélyeire.

Bár eddig minden kétséget kizáró információk nem kerültek napvilágra, többször felmerült a gyanúja annak, hogy nincs minden rendben a Tether pénzügyi mérlege körül. Egész konkrétan egyes pletykák szerint nincs elegendő értékű pénzügyi eszköz a Tether tulajdonában, hogy egy pánik eladási hullám esetén az összes USDT érmét visszaváltsa dollárra.

Bár a vállalat a banki egyenlegének igazolásával próbálta eloszlatni a kételyeket, egyesek szerint az ezen szereplő hatalmas összeget csak kifejezetten arra az egy napra kalapozták össze, több kapcsolódó vállalkozás teljes likvid tőkéjét ideiglenesen az adott számlára mozgatva.

Van pénz? Hol a pénz? Kitől van ez a pénz?

Caitlin Long, az Avanti Financial pénzügyi elemzőcég vezérigazgatója úgy vélekedett, hogy a FED tisztségviselői rendkívül gyakorlottak az óvatos, sokszor nehezen értelmezhető nyilatkozatok publikálásában, azonban a mostani egyáltalán nem ilyen volt. Ezúttal Rosenberg, konkrétan megnevezve, egyértelműen pénzügyileg problémásnak és veszélyesnek nevezte a Tethert.

Long szintén egyetértett az óvatosságra intőkkel abban, hogy a Tether által nyilvánosságra hozott pénzügyi tartalékokról szóló jelentés a hozzáértők számára több kérdést vet fel, mint amit megválaszol.

A 2021 március 31.-én nyilvánosságra hozott pénzügyi jelentés szerint, a vállalatnak több mint 20 milliárd dollárja volt fedezet nélkül kihelyezett kölcsönökben, amelyeknek a részletes lebontását, természetét, vagy kockázati besorolását nem közölték. További furcsaság, hogy a vállalat tisztségviselői, valamiért nagyon ragaszkodtak ahhoz, hogy az auditot végző külsős szakértők mindenképpen március 31.-re időzítsék az ellenőrzést.

A stabil érmék lényege, hogy biztosítsák valamilyen fiat pénznem vagy egyéb eszköz, jellemzően a dollár és az adott kripto érme közötti folyamatos 1-1 átváltási arányt. Ehhez természetesen, óriási pénzügyi tartalékokkal kell rendelkezniük az érmék visszaváltására. A szabályozás hiánya miatt azonban az égvilágon semmi és senki nem határozza meg, hogy milyen összetételű lehet a pénzügyi mérlegük, mint ahogy az történik például a hagyományos bankok esetében.

A Tethernek pedig az érmék esetleges dollárra való visszaváltásának anyagi fedezetére szolgáló tőkéjének majdnem a fele szakértők szerint kétes hátterű, sőt egyesek szerint “kétes valódiságú” kölcsönszerződésekből származó pénzügyi járulék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük