Az arany alapú stabilcoinok az új inflációs menedék

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Bár az idei év elején, és már az előző év végén is számos olyan véleményt lehetett hallani, ami a BTC jövőjét egyfajta digitális aranyként, új generációs infláció elleni tartalékeszközként képzelte el, a folyamat az utóbbi hónapokban megtorpanni látszik, az arany és a stabilcoinok javára. Mindeddig valóban számszerűsíthető volt, ahogy a bitcoin szép lassan elkezdi az újítások iránt nyitottabb befektetőket elvonzani az aranytól, a horror árfolyam-hullámvasút, és a közel 50 százalékos értékvesztés után, egyre több kriptobefektető kezd inkább aranyban denominált érmék felé mozdulni.

Az Arcane Research elemzőcég adatai szerint, azon kriptovaluták piaca, amelyeknek az értéke az aranyhoz kötött, az utóbbi másfél évben több mint a harmincszorosára (!!) nőtt. Az elemzés külön kiemeli az Ethereum blokkláncán elérhető PAXG (Pax Gold) stabilcoint, ami már a stabilcoinok piacán domináns Tether arany alapú érméjét, a XAUT stabilcoint is lenyomta piaci kapitalizációban.

Gyűlnek a felhők a FED körül

A koronavírus okozta gazdasági válság elleni küzdelem jegyében történő ész nélküli pénznyomtatás úgy tűnik mostanság kezd visszaütni az amerikai Federal Reserve-re, miután a legfrissebb inflációs adatok már 5 százalék körüli értékeket mutatnak. Ezeknek az inflációs félelmeknek nagy szerepe volta  kriptovaluták árfolyamrobbanásában, és a bitcoin piaci kapitalizációjának egekbe szökésében, azonban mára ugyanezen félelmek hajtják el a befektetőket a bitcointól, vissza az arany vagy akár az arany alapú stabilcoinok felé.

Az említett, az Amerikai Statisztikai és Munkaügyi hivatal által közölt 2020 májusa és 2021 májusa közötti 5 százalékos inflációs érték a legmagasabb, amit az országban mértek a 2008-as gazdasági válság óta. Bár az arany ára már távol jár a tavaly augusztusi 2070 dollár per uncia körüli történelmi csúcstól, április óta ismét emelkedésben van és 1700 as inflexiós pontról 2 hónap alatt közel 12 százalékot emelkedve jelenleg ismét 1900 körül jár.

Értelemszerűen az aranyhoz kötött stabilcoinok értéke az arany árával együtt mozog, tehát az arany unciánkénti dollárban kifejezett árának növekedése az arany alapú stabilcoinok dollárban kifejezett értékét is ugyanolyan mértékben növeli. A kriptobefektetőket a stabilitás is vonzhatja az arany alapú stabilcoinokhoz, hiszen az arany árfolyama rendkívül kis ingadozásokat mutat, egyik napról a másikra már 1-2 százalék is nagynak számít. Ezzel szemben a kriptovaluták piacán az utóbbi időben napon belül is láttunk 30, 40, akár 50 százalékos elmozdulásokat is.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.