A Coinbase Pro listázza a Tether stabilcoint

A Coinbase, az Egyesült Államok legismertebb kriptovaluta tőzsdéje, felveszi a Tether-t (USDT) a Coinbase Pro platformjára.

Örvendetes hír ez a Tether számára, amely a piaci kapitalizáció szerint a legnagyobb stabilcoin. Egy másik jó hírnek is örülhet a Tether, ugyanis nemrégiben a New York-i Legfőbb Ügyészség rendezte az ügyet közte, és a testvér vállalata a Bitfinex között. A két vállalat között a potenciálisan tiltott kölcsönök kapcsán végezte a vizsgálatot az ügyészség.

A kölcsön révén a Bitfinex 900 millió dollárhoz jutott hozzá a Tether készpénztartalékaiból. Erre azért volt szüksége, hogy fedezze a Crypto Capital fizetéseket feldolgozó társaság által elcsalt 850 millió dolláros hiányt. Ez kérdéseket vetett fel azzal kapcsolatban, hogy az USDT-t teljes mértékben amerikai pénzekkel fedezték-e, amint azt a dollárhoz kötött stabilcoin állította magáról.

Állítások szerint az USDT a dollárhoz van kötve

A Tether azóta módosította álláspontját. Miszerint: bár a Tether a dollárhoz van kötve, de olyan tartalékok támogatják, amelyek “tartalmaznak hagyományos valutát és a készpénzzel egyenértékűt is”. Márciusban egy kajmán-szigeteki könyvelő cég közzétett egy jelentést, miszerint akkor február 28-ig elegendő fedezettel rendelkezik a társaság a kötelezettségei finanszírozására.

A Coinbase mai sajtóközleménye nem pontosan támasztja alá a Tether állításait, csupán hivatkozik rájuk.

“Az USDT-hez hasonló stabilcoinok esetében a protokoll mögött álló vállalat felelős az egyes tokeneket teljes mértékben garantáló fedezet birtoklásáért. Az USDT mögött álló vállalat, a Tether Limited azt állítja, hogy annyi fedezete van, hogy azok minden USDT-t teljes mértékben fedeznek.”

Ez a mostani lépés, azaz a Tether belistázása meglepetés a Coinbase részéről a Tether nem egyértelmű jogi státusza miatt.

Ráadásul a tőzsde a hónap közepén ment tőzsdére a Nasdaq-on, és ezzel belépett a mainstream pénzügyi szektorba is. A tőzsdei bevezetéssel az átláthatóság mellett kötelezte el magát, míg a Tether ellen évek óta vizsgálat folyt, így nem a jogi megfelelőség legjobb példája a stabilcoin. A Tether az ügyészségi egyezség részeként vállalta, hogy nem engedi a kereskedést New York államban, vagyis nem lesz elérhető a new york-i Coinbase felhasználók számára sem.

Most azonban, hogy a Tether tisztázta magát, a token 49 milliárd dolláros piaci kapitalizációja túl nagy lett ahhoz, hogy a Coinbase figyelmen kívül hagyja. Tette ezt annak ellenére, hogy már komoly együttműködése van a Circle-lel, az USDC-t kiadó társasággal. Az USDC a második legnagyobb stabilcoin, melynek piaci részesedése 11 milliárd dollár.

Eltérő állasponttal rendelkezik a piac a Tethert illetően

Adam Cochran befektető azt írta: “Ez erősen legitimálja a Tether-t, és hatalmas áraktivitást erősít meg. Ez most még közvetlenebbé teszi a nem fiat tőzsdék arbitrázsát, ami óriási jelentőségű a tőkebeáramlás szempontjából.

Nem mindenki ért egyet Cochrannal. Stephen Palley ügyvéd így válaszolt: “Talán ez erősen delegitimizálja a Coinbase-t.”

A Coinbase szerint az Ethereum blokkláncon futó ERC20 USDT-vel (az USDT más verziói nem támogatottak) elindulhat a kereskedés, “amint elegendő USDT áll rendelkezésre a platformon”. Az USDT-t a Bitcoinnal, az Ethereummal, az euróval, az angol fonttal, az amerikai dollárral és az USDC-vel fogják párosítani.

A Coinbase Pro-n való megjelenés gyakran csak az első lépés, és a Tether hamarosan felkerülhet a retail kereskedők platformjára is. Ez még tovább erősíthetné a Tether növekvő hatókörét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük