Egyre zöldebb a bitcoin bányászat, Elon Musk nem panaszkodhat

Az Oklo mini atomerőművei alternatív energiaforrást kínálhatnak a fosszilis tüzelőanyaggal működő bitcoin bányászat számára.

A Compass Mining, egy olyan szolgáltatás, amely lehetővé teszi, hogy bárki bitcoin bányászgépet vásároljon és azt a világ bármely táján elhelyezve kedvére bányásszon. A cég most partnerséget kötött az Oklo atomenergiával foglalkozó startup céggel, azzal a céllal, hogy alternatív energiaforrást kínáljon a Compass bányászati tevékenységéhez.

Az Oklo-val való együttműködés révén a Compass közösség – amely a kanadai, amerikai és kínai tárhelyszolgáltatásoktól kezdve a hardvergyártókig terjed ki – “tiszta” atomenergiát tudna használni.

Ez részben azért lehetséges, mert az Oklo ambiciózus kísérletet tesz ún. mini atomreaktorok kereskedelmi forgalomba hozatalára. A kaliforniai székhelyű startup ahelyett, hogy hatalmas erőműveket építene az energiatermeléshez, kisebb, automata berendezéseket akar építeni, amelyek egyetemi kampuszokat, nagyvállalatokat vagy – jelen esetben – kriptobányász farmokat tudnának ellátni zöld energiával.

Az Oklo lett az első amerikai vállalat, amely tavaly az Egyesült Államok Nukleáris Szabályozó Bizottsága által elfogadott engedélyt kapott fejlett maghasadási technológiájára. A cég most a kriptobányászat felé fordul.

A sajtóközleménye szerint az Oklo legalább 150 megawatt tiszta energiával látja el a Compass bitcoin bányászgépeket. Összehasonlításképpen: 2 megawatt körülbelül 400 háztartás számára elegendő áramot biztosít.

Az Oklo azt állítja, hogy fejlett maghasadásos erőművei akár 20 évig is képesek megbízható energiát termelni, a kapacitás pedig szükség esetén tovább bővíthető.

“Minden bitcoin bányász tisztában van azzal, hogy olcsó és megbízható energiára van szükség” – mondta Whit Gibbs, a Compass társalapítója és vezérigazgatója.

A két cég közötti partnerségre akkor került sor, amikor a bitcoin környezetre gyakorolt negatív hatásáról csámcsog a fél világ, és sokan a tiszta energiaforrások szélesebb körű bányászati felhasználására hívják fel a figyelmet.

A 2020 szeptemberében közzétett tanulmány szerint a bitcoin bányászok által felhasznált energia jelentős része – 61%-a – még mindig nem megújuló energiaforrásokból, hanem fosszilis tüzelőanyagokból származik. A helyzet azóta természetesen megváltozott, mivel Kína lekapcsolta a szénerőművekhez kapcsolt bányászatok többségét.

A megújuló energiaforrásokra való teljes átállással kapcsolatos remények kifejezetten optimisták, már csak az a kérdés, hogy a csak megújuló forrásokból származó energia elég lesz-e nemcsak a bitcoin bányászat, hanem más, különböző iparágak igényeinek kielégítésére is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük